AcasăCORONAVIRUSStatul pune bețe-n roate donatorilor de plasmă. Medicul Adrian Marinescu explică ce...

Statul pune bețe-n roate donatorilor de plasmă. Medicul Adrian Marinescu explică ce ar trebui făcut

Statul pune bețe-n roate donatorilor de plasmă. Medicul Adrian Marinescu explică ce ar trebui făcut

Au trecut șase luni de la primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 confirmat în România iar de atunci procedurile care țin de autoritățile sanitare par a fi unele labirintice. Chiar și în tratamentul cu plasmă se întâmplă acest lucru – de multe ori cei care vor să doneze sunt împiedicați de procedurile greoaie.

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din București, a explicat cum funcționează tratamentul cu plasmă cu anticorpi, dar și cum ar trebui simplificate procedurile astfel încât persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să poată dona mai ușor, relatează stiri.tvr.ro.

Vindecații de COVID-19, împiedicați de stat să doneze plasmă

„Problema cu donatorii nu are legătură numai cu această criză. În general, donatorii de produse din sânge – plasmă sau sânge integral – totdeauna au fost mai puțini decât era nevoie. Procentul este atât de mic în cazul ăsta, încât e clar că nu avem o rezolvare. (…) Acest principiu de a folosi plasma convalescentă cu anticorpi este foarte veche, este un principiu care vine de la gripa spaniolă. Sunt date care spun că în timpul gripei spaniole plasma convalescentă a avut un real beneficiu. A redus destul de mult mortalitatea”, a reamintit medicul Adrian Marinescu.

Însă, în România, de la începutul pandemiei, aproximativ 36.000 de persoane s-au vindecat de COVID-19 și sunt potențiali donatori de plasmă, însă nu mulți au putut face acest lucru.

Adrian Marinescu, despre cum ar trebui simplificate procedurile pentru donatori

„Probabil, ține de mai multe aspect în același timp. Ar trebui să fie un program național gândit, care să dea informații suficiente, centrele de transfuzii să fie conectate cu spitalele inportante unde se face tratamentul cu plasmă. (…) Procedura în sine este simplă, nu e niciun disconfort major pentru pacient, dar ar trebui să se întâmple lucrurile simplu, fără să fie nevoie să se testeze la cerere sau din proprie inițiativă. Lucrurile acestea trebuie să se întâmple prin program. Sunt aceste variante când pacientul nu a fost nici internat, nu are testul negativ din considerentele respective și pentru el trebuie să existe o variantă ușor de accesat. În felul acesta, probabil ar crește numărul celor care donează”, a explicat medicul primar de boli infecțioase.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre începerea anului școlar, respectiv redeschiderea școlilor și ce reprezintă acest lucru pentru elevi în contextul pandemiei de coronavirus.

„Indiferent de vârstă, ne infectăm. Faptul că cei mici, de cele mai multe ori, fac forme ușoare sau asimptomatice este o altă discuție, da rei se infectează. Atunci, ei pot să transmit în familie. Se pune întrebarea ce facem când începem școlile. Vorbim de o perioadă destul de lumgă. E greu de spus cât. Atunci, nu se pune problema să nu înceapă școlile că s-ar rezolva lucrurile în două luni. Putem să vorbim și de 2021, deci e clar că școlile trebuie să înceapă. Fiecare școală în parte ar trebui să gândească un program propriu care să se refere la ce se întâmplă în regiune, câte infectări sunt, ce posibilități au și cum pot transforma în rutină măsurile de protecție”, a mai explicat Adrian Marinescu.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
101 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avem un Stat minunat, si un Guvern de Rahat !
    Capul lor sta la deschiderea Restaurantelor si Alegeri Anticipate, atat. In rest sunt praf de rahat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger