AcasăCORONAVIRUSStatul face economie la testele rapide. Pacienții, obligați să facă PCR pe...

Statul face economie la testele rapide. Pacienții, obligați să facă PCR pe banii lor

Ioana Mihăilă asmute pacienții împotriva managerilor de spital

Din cele 3 milioane de teste rapide achiziționate de Ministerul Sănătății în octombrie anul trecut, mai puțin de jumătate au fost consumate. Și asta pentru că Raed Arafat a interzis folosirea acestora în afara unităților de primiri urgențe. Astfel, puținii pacienți non-Covid care mai sunt internați în spitale sunt nevoiți să plătească testul PCR din banii lor.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că pacienții nevaccinați au dreptul să ceară testarea Covid gratuită la internarea în spital. Și că ar exista o metodologie a INSP în acest sens. Însă, în afara persoanelor simptomatice și a contacților direcți ai persoanelor confirmate cu virusul Covid, care au prioritate la testare, potrivit ultimei metodologii publicate de INSP, spitalele sunt obligate să plătească testele PCR din bugetele proprii. ”Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare”, se arată în criteriile pentru inițierea testării pentru SARS-CoV-2, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Asta ar însemna ca spitalele să aibă un exces de fonduri, când în realitate subfinanțarea este mai mult decât evidentă. Responsabilitatea de a asigura accesul pacienților la testare gratuită este a managerului de spital, spune ministrul Sănătății, omițând să precizeze că nu a alocat niciun leu în plus pentru acest lucru. Mai mult, ministrul a afirmat că INSP ar fi aprobat o metodologie în acest sens, metodologie care ar putea fi extinsă și la părinții care se internează împreună cu copiii, și că spitalele au posibilitatea de a crea zone-tampon unde să cazeze pacienții care se testează înainte ca rezultatul testului să fie gata. Bineînțeles că metodologia de care vorbește ministrul nu a apărut nicăieri, iar despre zonele tampon se poate spune că spațiu există suficient, atâta timp cât spitalele sunt goale.

Afaceri prea bănoase

Faptul că din 3 milioane de teste cumpărate de Ministerul Sănătății în octombrie anul trecut s-au folosit doar 1,3 milioane spune multe despre politica autorităților. Deși în toată lumea testele rapide s-au generalizat, având în vedere eficacitatea lor și prețul scăzut, în România se merge tot pe testele PCR. La câte miliarde de euro a cheltuit Guvernul în ultimul an, achiziția mai multor teste rapide, care costă 20 de lei bucata, ar fi fost mai mult decât obligatorie, având în vedere zecile de mii de lei pe care i-au scos din buzunare românii doar pentru testare. Deși s-a reglementat testarea rapidă în farmacii, nici până la această oră nu s-a demarat nimic în acest sens, românii fiind nevoiți în continuare să scoată bani grei din propriile bugete pentru a plăti la privați testele PCR. În fapt, pentru testările PCR din ultimul an, clinicile private au încasat peste 1,8 miliarde de lei, ceea ce arată clar cât de profitabilă a fost și este această afacere.

Doar vaccinații scapă

Potrivit metodologiei INSP, sunt exceptate de la testare doar   persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu două doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua, inclusiv cele care accesează serviciile medicale pentru alte patologii. ”Se recomandă, în continuare, testarea tuturor persoanelor simptomatice (care întrunesc  criteriile  din  definiția  de  caz), inclusiv a celor vaccinate complet, cu două doze și la care au trecut minimum 10 zile de la a doua doză”, arată INSP. Însă, conform ultimelor raportări, nici vaccinații nu sunt feriți de Covid. Astfel, 12.4% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021 au fost persoane vaccinate. Dintre acestea, 38.6% au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, în perioada 27 decembrie 2020 – 6 iunie 2021, 23.689 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin, iar de 4.718 persoane au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.157 afisari

8 COMENTARII

      • @ Barbu
        Arahat e oarecum in exteriorul simulacrului politic. Sa nu cadem in capcana polarizarii securiste – a fost de la PiSDdeu , care este vinovat prin consens tacit de crimele actualei guvernari ! Oricum PSD ramane principala haita responsabila de acumularea actualului dezastru, pe care PNLUSR doar il desavarseste.

  1. Să dea în judecată spitalul!!! UITE UNDE A DUS PROSTIA ȘI LAȘITATEA CONGENITLĂ A RRRUMÂNAȘILOR!!!!

    PROSTIMEA SE UITĂ LA „LAS FIERBINȚI” ÎN LOC SĂIASĂ ÎN STRADĂ….

  2. Mihaila nu stie nici care e capatul unui microfon…d ‘ apai sa conduca un minister…Vai de capul nostru….ca al ei…

  3. E unul din propagandistii coalitiei. Are grije sa deformeze adevărul atât cât poate mintea lui incetosata de prea mult fermecat…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger