AcasăCORONAVIRUSSputnik V vrea să asalteze comerțul european

Sputnik V vrea să asalteze comerțul european

Rusia a depus dosarul de înregistrare pentru vaccinul său anti-Covid la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și speră că acesta va fi revizuit în februarie.

În total, aproape 1,5 milioane de oameni au primit deja Sputnik V în întreaga lume. Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, teritoriile palestiniene, Venezuela, Paraguay și Turkmenistan au avut încredere în el. Vineri, Ungaria a anunțat, de asemenea, o comandă pentru 2 milioane de doze împotriva partenerilor săi europeni, indicând încetineala campaniei de vaccinare în UE. Potrivit Moscovei, vaccinul rusesc este eficient în proporție de 90%, însă o serie de cercetători europeni au sugerat “posibile neconcordanțe” privind efectele secundare grave. Ajuns pe masa EMA marți, 19 ianuarie, dosarul ar trebui examinat în februarie, spun autoritățile ruse.  Ar putea începe apoi o lungă analiză continuă, în timpul căreia experții ruși vor trebui să furnizeze în continuare rezultatele intermediare ale studiilor clinice de fază 3. Cu această cerere de autorizare europeană, Rusia arată că vrea să se alăture celor mai dezvoltate națiuni din lume în comercializarea propriului vaccin și va ținti piața europeană,  explică Antoine Flahaut, directorul Institutului pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva.

Germania drept aliat

Germania mizează pe Sputnik V. “Dincolo de toate diferențele politice importante în prezent, putem totuși să lucrăm împreună în contextul unei pandemii, într-un domeniu umanitar”, a declarat cancelarul Angela Merkel. Ea a mai propus ca Institutul Federal  Paul-Ehrlich, responsabil cu reglementările în materie de medicamente, să “spijine Rusia” în cererea sa către EMA. Dar tot politica agită această problemă: relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia au fost deosebit de tensionate de la arestarea opozantului Alexei Navalnîi, iar „acest dosar va îngreuna decizia EMA”, comentează Carole Grimault-Potter, profesor de geopolitică rusă la Universitatea din Montpellier. Dacă nu i se va aproba autorizația pentru Sputnik V, Rusia va spune că agenția europeană nu este chiar atât de neutră și va depune eforturi să o discrediteze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger