AcasăCORONAVIRUSSprintul vaccinurilor Covid se apropie de sfârșit?

Sprintul vaccinurilor Covid se apropie de sfârșit?

Vaccinurile ar putea fi aprobate de autorități la sfârșitul anului 2020 și disponibile la începutul anului 2021. O licărire de speranță, dar există încă unele obstacole.

Lumea nu se aștepta la un vaccin înainte de mijlocului lui 2021 sau chiar 2022, conform declarațiilor OMS, însă cursa s-a accelerat în ultimele zile ale lunii octombrie. Dintre cei 198 de candidați în curs de dezvoltare din întreaga lume, peste 40 sunt în faza studiilor clinice.

După studii clinice, validare

Și pentru unii dintre ei, această fază ar urma să se încheie. Acesta este cazul vaccinului dezvoltat din februarie de biotehnologia germană în parteneriat cu gigantul Pfizer – compania va  putea solicita autorizația de introducere pe piață  în cursul celei de-a treia săptămâni a lunii noiembrie. Un alt vaccin, cel dezvoltat în parteneriat de grupul AstraZeneca cu Universitatea din Oxford, este, de asemenea, pe drumul cel bun. După oprirea studiilor clinice în septembrie, după ce un participant la procesul britanic s-a îmbolnăvit, grupul farmaceutic anglo-suedez este de așteptat  le să reia săptămâna aceasta. De asemenea, Johnson & Johnson se pregăteşte să facă acelaşi lucru. Odată finalizate studiile clinice, urmează faza de validare de către autoritățile sanitare, și anume Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru Europa. Și pentru a accelera procedura, Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) din cadrul EMA evaluează deja rezultatele acestor laboratoare farmaceutice. Această procedură de examinare numită „recenzii continue” economisește săptămâni prețioase în procesul de validare a vaccinului. Așa s-a întâmplat cu Remdesivir, medicamentul antiviral de la Gilead a putut obține autorizația de introducere pe piață în iunie.

Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi?

Există două etape, a declarat pentru BFMTV David Lepoittevin, director la Pfizer France: strategia de vaccinare și producția în masă. Iar cele două sunt strâns legate. Deoarece cantitățile nu sunt disponibile imediat, strategia de vaccinare va consta în definirea a cine ar trebui să fie vaccinat cu prioritate în funcție de rata de eficacitate a vaccinului. Vaccinul perfect ar fi cel care asigură o rată de eficacitate de 100%, dar, în realitate, este mult mai probabil ca unele persoane vacinate să transmită virusul SARS-CoV-2 chiar dacă nu sunt bolnave. “Prin urmare, strategia de vaccinare trebuie îndreptată spre cei cu vârsta de peste 70 de ani, pentru că sunt cel mai adesea victimele unor forme mai grave. Aceștia trebuie protejați. Dar dacă vaccinul se va dovedi eficient în cazul tinerilor, o soluție ar putea fi vaccinarea rudelor bătrânilor”, explică Paule Kieny, virolog în cadrul Institutului francez de sănătate și cercetare medicală(Inserm).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pînă scot pulifricii ăștia vaccinu dispare covidu de pe piață! Apoi cine ,care idiot ar mai da bani grei sa se vaccineze anticovid, daca covidu nu mai ie??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger