AcasăCORONAVIRUSSpitalele își fac stocuri de antivirale. Vine valul 4?

Spitalele își fac stocuri de antivirale. Vine valul 4?

Spitalele își fac stocuri de favipiravir, anticipând o nouă creștere a numărului de cazuri Covid

Ultimul transport de favipiravir, importat de Terapia Cluj din Japonia și folosit la tratarea formelor ușoare și medii de Covid, nu a mai ajuns în farmacii. Antiviralele au fost distribuite tot în spitale, având în vedere cererea foarte mare din această zonă. Solicitările spitalelor pentru acest antiviral nu au fost cauzate însă de numărul mare de pacienți, ci de pregătirea pentru un al patrulea val.

Spitalele din țară au început să-și facă stocuri de favipiravir, singurul antiviral eficient în lupta împotriva Covid, pregătindu-se, astfel, pentru un al patrulea val, așteptat după întoarcerea românilor din concedii. Ultima cantitate importată de favipiravir, de 20.000 de cutii, ar fi trebuit să ajungă în farmacii, însă unitățile sanitare publice au preferat să-și facă stocuri. Și asta în condițiile în care antiviralul este foarte eficient în cazurile ușoare și moderate de Covid, care sunt tratate în ambulator, pentru că în spitale ajung cazurile destul de grave. ”Favipiravirul nu a ajuns în farmacii pentru că ce am adus acum a fost destinat spitalelor, având în vedere că există o cerere foarte mare. Am adus deja 20.000 de cutii, care vor fi distribuite tot spitalelor acum. Medicii de familie, farmaciștii și autoritățile încearcă încă să găsească o procedură pentru vânzarea favipiravirului în farmacii.

Trebuie să se stabilească ce fel de rețetă va fi folosită, cum se poate elibera, pentru că nu vrem să ne trezim că fiecare român își face un stoc de 10 cutii acasă, ci să se ia o singură cutie și doar pacienții cu diagnostic de Covid de la medicul de familie, cu forme ușoare și medii ale acestei boli.  Eu zic că până săptămâna viitoare o să avem procedura și atunci oamenii îl vor putea cumpăra din farmacii. Din fericire, a scăzut numărul de cazuri, dar am zis să mai aducem un transport ca să nu existe un gol până la începerea producției la noi, în România. Este încă cerere mare în spitale, pe luna mai este de vreo 25.000 de cutii, la care trebuie să adăugăm alte 25.000 de cutii în ambulator și o să avem atunci stocuri suficiente. Acum spitalele cer foarte mult favipiravir, probabil sunt foarte mulți pacienți acolo, dar cred că, mai degrabă, vor să-și facă un stoc pentru valul 4, pentru că este posibil să existe un val 4 la întoarcerea oamenilor din concediile din vară. Specialiștii spun că se prevede și un val patru, pentru că nu se va atinge imunitatea colectivă prin vaccinare până atunci, dar că acest val va fi, totuși, mai slăbuț, dar există și spitale care se aprovizionează pentru a se pregăti”, ne-a declarat Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj.

În farmacii, după 15 mai

Următorul transport de favipiravir va ajunge în țară abia după data de 15 mai, când vor fi aduse 25.000 de cutii. ”Acestea vor fi destinate farmaciilor, urmând ca, în prima decadă a lunii iunie, să mai aducem încă 25.000 de cutii de favipiravir, tot pentru farmaciile cu circuit deschis. Noi suntem prestatorul de servicii, aducem cât ni se spune, iar autoritățile decid care este procedura de eliberare prin farmaciile cu circuit deschis. Bătălia împotriva Covid se duce în afara spitalelor, la medicii de familie și la medicii infecționiști, nu în spitale. Plus că, având în vedere că, potrivit protocolului, pacienții cu forme ușoare și moderate pot fi tratați acasă, atunci poate să intre și favipiravirul în tratament”, ne spune directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

În iulie, fabricăm favipiravirul în România

Cel mai târziu de la începutul lui iulie, Terapia Cluj va începe fabricarea Favipiravirului, moment în care spitalele și farmaciile nu vor mai depinde de importuri. ”Am trimis pachetul de documente la Agenția Națională a Medicamentului, iar acum se face o evaluare, probabil o să ne mai ceară ceva documente, dar este doar o procedură administrativă. Deja am început să avem comenzi pentru export, în special din țările din Europa de Est, unde încă există un val mare de infecții, iar faptul că l-am adus în România înseamnă că suntem un hub pentru mai multe piețe. Sigur, prioritatea va fi România, dar, dacă vom avea stocuri suficiente, o să livrăm și la export. Eu zic că la începutul lui iulie începem producția de favipiravir”, ne-a mai precizat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
838 afisari

5 COMENTARII

  1. UITE AȘA SE CREEAZĂ PANICA. NIȘT VACI CARE LANSEAZĂ ANUMITE IDEI TÂMPITE! Vine și valul V, și valul VI….

  2. „Bătălia împotriva Covid se duce în afara spitalelor, la medicii de familie și la medicii infecționiști, nu în spitale. Plus că, având în vedere că, potrivit protocolului, pacienții cu forme ușoare și moderate pot fi tratați acasă, atunci poate să intre și favipiravirul în tratament.”

    De ce nu se mai duce batalia in spitale? Pentru ca de acolo ai mici sanse sa iesi viu. Si au impins minciuna in afara spitalelor.

    Deci, spitalele sunt goale iar h:eroii din linia „intai: isi primesc banii ca sa intretina aceasta mascarata.

  3. Ha ha ha, se pregatesc criminalii in alb din auschwitz-urile locale pentru naivii pensionari din valul 4, care vor fi urmatoarele statistici in mareata lupta a doktorilor Mengele cu arma biologica chinezeasca !! 🙂 Atentie marita, stimati cetateni ne-vaxinati cu vaxinul prostiei, nu stati pe afara in nici un grup, si mai ales nu stati aproape de nimeni, si mai ales bot in bot, ca altfel v-o luati, la propriu, si veti invata sa zburati !! 🙂 Scapa cine poate, iar selectia naturala in asa-zisa societate a maimutelor se accelereaza pe zi ce trece !! 🙂 Urmatorul stop, Iadul pe Pamint !! 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger