AcasăCORONAVIRUSSpitalele ar putea rămâne fără tratament Covid

Spitalele ar putea rămâne fără tratament Covid

Singurul antiviral eficient în Covid ar putea să dispară din spitale

România este în pericol să rămână fără singurul antiviral care mai are eficiență în cazurile ușoare și medii de Covid. Este vorba despre Favipiravir, care, în acest moment, este importat din India, care ar putea interzice toate exporturile pentru tratamentele Covid, dat fiind situația dezastruoasă a creșterii accelerate a numărului de îmbolnăviri. Terapia Cluj face eforturi pentru a urgenta producerea medicamentului în România, însă mai devreme de luna iunie nu va reuși.

Situația dramatică din India, unde cazurile Covid efectiv au explodat în ultimele zile, ar putea afecta nu numai România, ci întreaga lume, având în vedere că mai mult de jumătate din medicamentele și materia primă pentru fabricarea lor este produsă de această țară. India a raportat ieri peste 161.000 de infecții cu coronavirus, cel mai mare număr zilnic din lume, și a anunțat, deja, stoparea exporturilor pentru Redemsivir, pentru a administra antiviralul propriei populații.

Problema nu este însă a Redemsivirului, deoarece în marea majoritate a statelor europene nu se mai administrează acest medicament, după ce OMS a anunțat că eficacitatea în cazurile Covid nu a fost demonstrată în niciun fel. Favipiravirul, în schimb, produs doar în India, este singurul antiviral care a dovedit că aduce beneficii în cazurile ușoare și medii de Covid. Dacă numărul de cazuri Covid va crește în același ritm, India riscă să intre în incapacitatea de a mai fabrica acest medicament. Sau, dacă situația se agravează, Favipiravirul ar putea fi oprit pentru a trata cazurile din țară și, la fel ca în cazul Redemsivirului, să fie interzis exportul. România este una dintre puținele țări din lume care a introdus Favipiravirul în protocolul de tratament Covid, după ce, la începutul pandemiei, medicamentul a fost utilizat în studii clinice pe pacienții Covid și a dat rezultate promițătoare.

Antiviralul ar trebui prescris de medicii de familie

Favipiravirul este un inhibitor al ARN-polimerazei, care s-a utilizat pentru gripă și infecția cu virus Ebola, potrivit protocolului de tratament Covid. El a fost inițial produs în Japonia, dar, din cauza efectelor teratogene, în Japonia utilizarea sa este autorizată doar pentru situații speciale, cum ar fi epidemii sau infecții emergente cu virusuri gripale. În cazul infecției cu SARS-CoV-2, Favipiravirul a avut o eficacitate superioară în privința eradicării virale și a regresiei imaginilor pulmonare, atât față de lopinavir/ritonavir, cât și față de umifenovir. O metaanaliză a studiilor publicate până în 20 august 2020 arată reducerea semnificativă a simptomatologiei și a modificărilor radiologice la pacienții tratați cu favipiravir, fără a demonstra o reducere a necesarului de terapie intensivă sau a ratei deceselor. Favipiravirul rămâne o alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de Covid-19”, se arată în protocolul Ministerului Sănătății. Însă, administrat în cazurile grave, antiviralul nu mai are același efect, tocmai de aceea Favipiravirul ar trebuie să fie prescris de medicii de familie, la momentul de debut al bolii.

Antiviralul trebuie adus în farmacii

Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj, ne spune că încearcă să importe o cantitate suplimentară de Favipiravir din India, existând pericolul ca țara să nu mai dea drumul niciunui medicament. ”Vrem să aducem un stoc de rezervă pentru ca nu cumva să se închidă granița în India. Anul trecut, în primăvară, a fost o situație asemănătoare, când India a interzis la export o listă lungă de medicamente. Grav este că aproape 60% din toate medicamentele, într-un fel sau altul, că sunt materii prime, precursori sau produse finite, vin din India. Această țară are o industrie de medicamente foarte puternică și cu care colaborează tot Big Farma de pe mapamond. Între timp, o să urgentăm procedurile de avizare pentru a putea să fabricăm în România acest medicament, însă o să mai dureze până în iunie sau chiar iulie până vom începe producția”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. Acesta susține că medicamentul ar trebui să se găsească în farmacii, nu doar în spitale, pentru a evita, astfel, agravarea bolii.

author avatar
Valentin Boeru
688 afisari

3 COMENTARII

  1. Si ? pica sau nu oica drobul de sare ?
    Sa gaseasca o alta sursa, sa si faca stoc, sa gaseasca un inlocuitor, sa schimbe schema aia fixa de tratament…Specialisti avem.Doar sa i intrebe Voiculescu..

  2. Intrebarea e cand ramanem fara criminalii in alb din auschwitzurile locale ? 🙂 Atunci v-a incepe cu adevarat adevarata selectie naturala !! Multumim Bode, idiotule util no. 3 al coloniei, pentru strazile libere, poti face ture de alergare la orice ora !! 🙂

  3. ce inseamna tratament covid ??!!! medicamente in directa experienta pe oameni cumva ???!! au terminat experimentul si deacum se poate reveni la tratarea pneumoniilor in stil clasic ..adica oamenii vor avea o sansa ???!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger