Cauta

Sperietoarea Omicron produce doar asimptomatici sau răceli ușoare. O spune ECDC

Noua variantă a Covid este inofensivă

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a confirmat, în ultimul raport oficial, că varianta Omicron a noului coronavirus produce doar răceli ușoare sau forme asimptomatice. Totodată, până în prezent, nu s-a înregistrat niciun caz de spitalizare sau deces la cei infectați cu Omicron, fapt care face notă discordantă cu isteria declanșată la nivel mondial.

La viteza cu care se propagă Omicronul ar fi trebuit să apară până acum cel puțin o spitalizare, ceva. Până acum însă, noua variantă s-a dovedit extrem de dezamăgitoare pentru adepții prelungirii pandemiei. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) arată, în ultima sa evaluare de risc, că noua variantă este, într-adevăr, foarte contagioasă, însă aproape inofensivă.

”Numărul țărilor care raportează cazuri cauzate de varianta Omicron a SARS-CoV-2 continuă să crească la nivel global, cu un total de 352 de cazuri confirmate raportate de 27 de țări până la data de 1 decembrie 2021, orele 16:00, inclusiv 70 din 13 țări UE/SEE. Majoritatea cazurilor confirmate au istoric de călătorie în țări din Africa de Sud, iar unele dintre ele au luat zboruri de legătură către alte destinații dintre Africa și Europa. Mai multe țări europene au raportat deja transmiterea ulterioară în comunitate sau în gospodărie. Toate cazurile pentru care există informații disponibile privind severitatea au fost fie asimptomatice, fie au avut forme clinice ușoare. Până în prezent nu au existat cazuri grave și nici decese raportate printre aceste cazuri”, se arată în evaluarea ECDC. Instituția europeană a ținut totuși să precizeze că dovezile actuale cu privire la transmisibilitate, severitate și ocolirea răspunsului imun ar fi foarte incerte pentru varianta Omicron, deși datele preliminare din Africa de Sud sugerează că ar putea avea un avantaj substanțial de creștere față de varianta Delta.

Varianta inofensivă a virusului devine dominantă

ECDC semnalează faptul că, potrivit modelării matematice, Omicron ar putea să cauzeze peste jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din UE/SEE în următoarele câteva luni. Cu cât avantajul de creștere al Omicron față de Delta este mai mare și cu cât circulația acestei variante în UE/SEE este mai mare, cu atât mai scurt este timpul așteptat până când Omicron va provoca majoritatea infecțiilor cu SARS-CoV-2, susține ECDC. În ce privește eficiența vaccinării sau a trecerii prin boală în fața Omicron, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor presupune că mutațiile în proteina spike ar reduce activitatea de neutralizare de către anticorpii induși de infecție sau vaccinare. ”Cu toate acestea, măsura în care Omicron eludează imunitatea existentă derivată din vaccinare sau după infecție rămâne incertă în absența datelor de neutralizare in vitro, a datelor despre eficiența vaccinului și a altor date despre reinfecția în populațiile expuse la diferite variante ale SARS-CoV- 2, în timpul valurilor precedente ale pandemiei”, se precizează în raportul ECDC.

Vaccinare și restricții

Din cauza circulației în curs a variantei Delta, țările UE/SEE sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de vaccinare anti-SARS-CoV-2 care au rămas nevaccinate sau care nu sunt încă vaccinate complet, susține ECDC. ”Țările ar trebui să ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi pe cei mai vulnerabili și vârstnici, și ar putea apoi să ia în considerare o doză de rapel pentru toți adulții cu vârsta de minimum 18 ani, la cel puțin șase luni după finalizarea schemei primare. Intervențiile non-farmaceutice care s-au dovedit a fi foarte eficiente în reducerea transmiterii virusului ar trebui să continue să fie implementate de țări pe baza unei evaluări a situației lor epidemiologice în ceea ce privește varianta Delta și ținând cont de incertitudinea situației privind VOC Omicron”, se mai arată în evaluarea ECDC. Totodată, instituția consideră că măsurile de distanțare fizică, asigurarea unei ventilații adecvate în spațiile închise, menținerea măsurilor de igienă a mâinilor și respiratorii, utilizarea adecvată a măștilor și rămânerea acasă atunci când sunt bolnavi, rămân toate relevante.

Ultimele stiri

  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Exit mobile version