AcasăCORONAVIRUSSpecialiştii trag ALARMA: Omicron și Delta fac "pui" foarte periculoşi. Un nou...

Specialiştii trag ALARMA: Omicron și Delta fac „pui” foarte periculoşi. Un nou virus atacă lumea?

omicron-deltaSpecialiştii trag ALARMA: Omicron și Delta fac "pui" foarte periculoşi. Un nou virus atacă lumea?

Mai multe tulpini de SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19, s-au răspândit pe tot globul. Unele dintre cele mai îngrijorătoare variante în acest moment sunt Omicron și Delta.

Specialiștii avertizează că aceste tulpini ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare. Acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care Omicron nu reușește să înlocuiască Delta și variantele vor circula în paralel.

Ar putea rezulta un virus cu transmisibilitate crescută

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan.

Cecetătorii asiatici au aflat că Omicron „replică de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului”.

În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

În schimb, în alveole, Omicron „replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogena, adică o boală mai puțin severă”.

Funcţionează vaccinurile anti-Covid?

Cercetările de până în prezent sugerează că cele două vaccinuri ARNm – Pfizer și Moderna – sunt eficiente în prevenirea infecțiilor simptomatice cu varianta Alfa a coronavirusului.

Un studiu publicat pe 28 iunie în revista Nature Communications a constatat că vaccinul Pfizer a fost eficient în neutralizarea B.1.1.7.

O singură doză de vaccin Johnson & Johnson stimulează, de asemenea, anticorpii neutralizanți care protejează împotriva variantei Alfa, a anunțat recent J&J .

author avatar
Andrei Ștefan