AcasăCORONAVIRUSATENȚIE, eficiența vaccinului, redusă de tulpina românească! Cât de posibilă este apariția...

ATENȚIE, eficiența vaccinului, redusă de tulpina românească! Cât de posibilă este apariția unei mutații virale autohtone a coronavirusului

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, medicul Andrei Marinescu, susține că este foarte posibilă apariția unei mutații virale autohtone a coronavirusului.

În România, din cauza numărului mare de persoane nevaccinate, riscul ca populația să facă forme severe ale coronavirusului este mai ridicat, atrage atenția medicul Andrei Marinescu.

„E posibil ca, în România…”

„Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească”, susține șeful de la „Matei Balș”. Totuși, prof. Andrei Marinescu susține că „micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa”.

„Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă. E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice”, avertizează directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş”, din Bucureşti.

Riscul de a face o formă severă, mai ridicat!

Acesta arată că, la noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă.

„Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine. Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea” – Andrei Marinescu

Asupra aceleiași probleme a atras atenția și vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, conf. dr. Emilian Popovici. El a explicat că mutaţiile virusului SARS-CoV-2 au apărut în ţări cu o densitate mare a populaţiei, în statele sărace, cu puţine restricţii, sau care au fost conduse de oameni politici convinşi că noul coronavirus nu există.

„De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici.

author avatar
Alina Costache