AcasăCORONAVIRUSSolidaritatea Sanitară: Cadrele medicale s-au imunizat natural!

Solidaritatea Sanitară: Cadrele medicale s-au imunizat natural!

Federația Solidaritatea Sanitară a cerut parlamentarilor și decidenților politici să stopeze hărțuirea cadrelor medicale nevaccinate, prin obligarea testării din bani proprii. Sindicaliștii din Sănătate arată că cei mai mulți angajați nevaccinați din acest sector s-au imunizat natural, la trecerea prin boală, astfel că nu mai este nevoie de vaccinare. 

Obiectivul central îl reprezintă imunizarea lucrătorilor (și a cetățenilor), vaccinarea fiind una din cele două căi prin care lucrătorii din sănătate au dobândit imunitate, arată Federația Solidaritatea Sanitară. Aceasta consideră de neînțeles opoziția constantă exprimată de autorități față de solicitarea cadrelor medicale de a utiliza drept concept esențial lucrătorii imunizați natural.

”Reiterăm solicitarea publică adresată autorităților de a recunoaște imunitatea dobândită în urma infectării/bolii (fără a o reduce doar la existența unui test pozitiv SARS-CoV-2). Ținta oricărei campanii de conștientizare trebuie să fie creșterea ponderii lucrătorilor imunizați. Atingerea acestui obiectiv este condiționată de corecta cunoaștere a realității, aceasta implicând un screening național al lucrătorilor din sănătate pentru a-i identifica pe toți cei care au fost vaccinați sau au dobândit imunitate în urma trecerii prin boală/infectare”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii susțin că încercarea de a transfera costurile incompetenței guvernamentale pe seama lucrătorilor din sănătate prin intermediul obligației la testarea pe costurile lor (și implicită, la vaccinare), a unor lucrători imunizați, constituie o gravă încălcare a drepturilor omului și solicită oprirea acestei ”vânători de vrăjitoare”. ”Profesioniștii din sănătate au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar generat de atitudinile inadecvate ale autorităților și politicienilor”, a afirmat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Testare pentru toți

În condițiile în care datele epidemiologice indică existența unui risc de infectare și transmitere și în cazul persoanelor vaccinate, este evident că singura măsură adecvată o constituie instituirea unui program de testarea gratuită a tuturor lucrătorilor din sănătate, potrivit Federației Solidaritatea Sanitară. ”Domnilor politicieni, opriți hărțuirea unora dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate pe tema testării obligatorie pe costurile lor (majoritatea celor nevaccinați având o probabilitate semnificativă de-a avea deja imunitate în urma trecerii prin boală/infecție) și introduceți urgent posibilitatea de testare gratuită a tuturor profesioniștilor din sănătate! Este adevărat că vaccinarea reduce riscul de transmitere a infecției, însă nivelul maxim de protecție a pacienților în condițiile actuale îl constituie testarea în masă a lucrătorilor și pacienților. Asemenea pacienților, lucrătorii din sănătate trebuie să aibă acces la testarea gratuită, indiferent de statusul lor vaccinal”, se mai precizează în comunicatul Federației Solidaritatea Sanitară.

Convingere, nu obligare

Sindicaliștii din Sănătate au mai transmis autorităților că își mențin recomandarea pentru vaccinare adresată tuturor lucrătorilor din sănătate care nu sunt imunizați. ”În același timp, ne menținem solicitarea adresată autorităților de centrare a intervențiilor pe convingerea lucrătorilor, nu pe obligarea lor. Domnilor parlamentari, nu obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați la testarea pe banii lor are caracter urgent, ci norma legală prin care trebuie să acordați tuturor lucrătorilor din sănătate salariile de bază prevăzute de legea 153/2017 și raportarea sporurilor și a altor drepturi la salariul de bază aflat în plată! Renunțați la hărțuirea profesioniștilor din sănătate și treceți urgent la sprijinirea lor!”, a declarat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.969 afisari

4 COMENTARII

  1. Corect. Dar sunt prea mulți bani în joc. Doar Cuțu redusu cât a cotizat numai pe waxx-uri. Plus