AcasăCORONAVIRUSŞOC! E oficial: reacţii adverse letale, în urma vaccinurilor pe bază de...

ŞOC! E oficial: reacţii adverse letale, în urma vaccinurilor pe bază de ARN mesager!

miocarditaŞOC! E oficial: reacţii adverse letale, în urma vaccinurilor pe bază de ARN mesager!

Oamenii de ştiinţă au reuşit să ajungă la o concluzie oficială privind vaccinurile pe bază de ARN mesager. Din păcate, veştile sunt proaste. Aceste seruri împotriva Covid-19 cresc riscul de miocardită şi pericardită, însă acesta este rar şi nu afectează beneficiul vaccinării, a indicat luni un amplu studiu francez.

Studiul a fost făcut pe persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani internate în Franţa pentru miocardită sau pericardită în perioada 15 mai – 31 august, în total 919 cazuri de miocardită şi 917 cazuri de pericardită.

Ce sunt miocardita şi pericardita?

Sunt afecţiuni inflamatorii ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul muşchi al inimii, iar cea de-a doua, pericardul, membrana care înconjoară inima.

După cum au arătat rapoartele de farmacovigilenţă, rezultatele studiului francez confirmă că vaccinurile Pfizer şi, în special, Moderna cresc riscul ca aceste boli să apară în decurs de 7 zile de la vaccinare.

Aceste riscuri par a fi mai pronunţate, chiar dacă scăzute, la bărbaţii sub 30 de ani, în special după a doua doză de Moderna. Vaccinarea cu acest ser ar fi astfel la originea a 132 de cazuri suplimentare de miocardită la un milion de doze administrate.

La femeile sub 30 de ani, cazurile suplimentare de miocardită atribuibile celei de-a doua doze de Moderna sunt estimate a fi de ordinul a 37 la un milion de doze administrate.

În România, 6 cazuri la tinerii 17-29 ani

În România au fost raportate şase cazuri de miocardită la tineri – cinci băieţi şi o fată cu vârste între 17 şi 29 de ani – apărute după vaccinarea cu Pfizer, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. El a precizat că formele clinice au fost uşoare, iar evoluţia a fost foarte bună în toate cazurile.

Dacă ne uităm la numărul de doze administrate grupei de vârstă între 12 şi, respectiv, până la 29 de ani, inclusiv, practic rata de raportare este similară cu ceea ce s-a raportat în celelalte ţări: în Israel, în Statele Unite, şi anume aproximativ un caz la 100.000 de doze administrate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

author avatar
Andrei Ștefan