AcasăCORONAVIRUSSituaţiile în care se poate face rapelul cu alt tip de vaccin...

Situaţiile în care se poate face rapelul cu alt tip de vaccin anti-COVID

vaccinareSituaţiile în care se poate face rapelul cu alt tip de vaccin anti-COVID

Este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA, reamintește Comitetul Național pentru Vaccinare.

Însă pot exista și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Autoritățile au aprobat vaccinarea heterologă, adică folosirea unui alt tip de vaccin la rapel decât cel administrat la prima doză.

Este o veste bună pentru persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca dar nu au mai continuat schema de teama efectelor adverse. Astfel, prin decizia Comitetului național de vaccinare, românii pot încheia schema de vaccinare anti-COVID-19.

CNCAV a stabilit condițiile în care o persoană poate face a doua doză de vaccin cu un ser diferit de cel administrat la prima doză, potrivit unui comunicat de presă.

Vaccinarea heterologă:

  • se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică;
  • în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat.

Vaccinarea la femeia gravidă sau la cea care alăptează:

  • Având în vedere datele științifice acumulate până la acest moment, recomandările societăților științifice internaționale și recomandarea Societății de Obstetrică și Ginecologie din România referitoare la indicația de vaccinare împotriva COVID-19 la femeia gravidă sau care alăptează, precizăm următoarele: vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate;
  • femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național.

Românii care au făcut prima doză de AstraZeneca pot face rapelul cu alt ser

Autoritățile spun că românii pot face rapelul cu un alt tip de vaccin față de cel administrat prima oară în următoarele cazuri:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

Șoc anafilactic;
Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

Șoc anafilactic;
Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

Șoc anafilactic;
Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
Sindrom de extravazare capilară

author avatar
Andrei Ștefan
144 afisari

2 COMENTARII

  1. Este important pentru patronii fabricilor producătoare și intermediarii acestor doze, nu pentru noi! Ai înțeles, handicapatule cu două nume mici?

    • Total de acord! Mai ales ca cercetatorii politici de la noi care au studiat combinatiile vaxinurilor sunt foarte avizati in problemele medicale iar aceste studii au fost facute in cadrul sedintelor de partid pnlusr care se tin la un inalt nivel tehnicomedicalogramatical. Va doresc la toti care ati decis aceste lucru sa va vaxinat combinat de cat mai multe ori. Am totusi o intrebare: Daca la prima doza am complicatii si schimb vaxinul la a doua doza , as putea avea la a treia doza acelasi vaxin ca la prima?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger