Pe finalul perioadei de concedii, dar și cu doar câteva săptămâni rămase până la începerea școlilor, situația generată de noul coronavirus la nivel național continuă să fie în atenția autorităților. Se vorbește frecvent despre valul patru al pandemiei, despre varianta Delta, dar și despre vaccinarea împotriva COVID-19.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a adus în discuție ponderea acestei variante Delta. Dar și la ce anume se așteaptă specialiștii în perioada următoare.
”Ce ne uităm în momentul de față, în România, din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor, care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea, nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră.
Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta”, a declarat medicul Gheorghiță, duminică seară, la Digi 24.
Predicție pentru mijlocul lui septembrie
Mai mult, doctorul aflat la șefia Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a adus în discuție și cifre, fiind vorba despre estimări ale numărului de cazuri zilnice, pentru luna septembrie. Iar predicțiile nu sunt tocmai optimiste.
”Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial.
Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
Cifrele de la GCS
Conform datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) în bilanțul de duminică, 29 august, au fost raportate 868 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), la nivel de 24 de ore.
Până la 29 august, pe teritoriul României au fost confirmate 1.096.753 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 1.054.246 de pacienți au fost declarați vindecați.
De asemenea, în raportarea de duminică s-a anunțat că ”în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.938. Dintre acestea, 269 sunt internate la ATI”.