Cauta

Situația este sub control. Rafila zice că favipiravirul e mai dăunător ca vaccinul

Rafila nu vrea tratamente pentru bolnavii Covid, ci doar vaccinare

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că nu s-a luat încă o decizie în ce privește administrarea favipiravirului bolnavilor de Covid, susținând că acesta ar fi mai dăunător decât vaccinul. Mai mult, ministrul a insinuat că medicii de familie ar fi cei care nu ar vrea să-și asume riscul de a-l prescrie, deși aceștia au cerut în repetate rânduri să fie lăsați să administreze acest antiviral. Despre anticorpii monoclonali, pe care același ministru îi consideră nocivi, niciun cuvânt.

În afară de tocilizumab, și acela în cazuri foarte rare, când pacientul este în stare critică și spitalul are medicamentul pe stoc, dexametazonă și remdesivir, pentru ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu există alte tratamente.

În fapt, acesta a tot repetat că cel mai eficient tratament este vaccinul și că toate celelalte terapii, care au dat rezultate excepționale în vindecarea bolnavilor de Covid, au prea multe efecte adverse și că nu trebuie luate în considerare. Declarațiile și convingerile lui Rafila sunt, evident, contrazise chiar de prospectele oficiale ale medicamentelor, referindu-ne aici la favipiravir, umifenovir (celebrul Arbidol) și anticorpii monoclonali. Chiar dacă nu a trecut foarte mult timp de la instalarea noului ministru al Sănătății, să o iei de la capăt cu toate procedurile și discuțiile pe marginea tratamentelor de ultimă generație pentru Covid este deja penibil sau, mai grav, premeditat.

”A fost o ședință comună a comisiei de boli infecțioase și a comisiei de medicină de familie în care s-au căutat soluții pentru ca antiviralele care se pot administra în ambulatoriu să existe și în farmaciile cu circuit deschis. Noi încercăm să găsim o soluție, dar nu putem lua decât o soluție care să fie fundamentată și recomandată de către cei care prescriu medicamentele, respectiv medicii de familie și specialiștii de boli infecțioase. O să căutăm o soluție pentru Favipiravir, dar nu numai pentru Favipiravir”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicii de familie, scoși țapi ispășitori

Ministrul Sănătății și-a justificat ezitările prin faptul că, în momentul de față, în tratamentul ambulatoriu, favipiravirul ar fi utilizat doar în Ungaria, asigurându-ne că a discutat deja cu autoritățile medicale din această țară, cărora le-a solicitat informații despre modul în care a fost autorizat acolo favipiravirul și cum îl folosesc.

”O să intrăm în legătură directă cu ei și, bineînțeles, cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, așa încât să găsim o soluție. Aceștia sunt pașii pe care i-am făcut. Am pus împreună medicii de familie și specialiștii de boli infecțioase să ne dea o opinie profesională și științifică. Referitor la partea administrativă, o să încercăm să găsim bunele practici, dacă vreți, din Ungaria și împreună să putem să elaborăm o soluție care să fie acceptată și de medici. Pentru că nu doar populația trebuie să accepte soluția, ci și medicii. Un medic de familie dacă prescrie o astfel de medicație care poate, pentru unii dintre pacienți, are efecte adverse serioase, deci mult mai serioase decât un vaccin, ca să ne înțelegem – că toată lumea discută despre utilizarea antiviralelor în loc de vaccin, este o soluție foarte, foarte proastă pentru pacient, da? – și atunci medicii de familie trebuie să aibă ghiduri clare și o evaluare a pacientului care să permită tratamentul ambulatoriu, dar bineînțeles că lucrurile sunt în desfășurare”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Anticorpii monoclonali, interziși

Despre tratamentul revoluționar pentru Covid, folosit acum pe scară largă în lume, ministrul Rafila nici nu a pomenit. Este vorba despre anticorpii monoclonali, care au fost depozitați în spitale și la care pacienții nu au acces. Medicii de familie cer ca șefii unităților sanitare să facă un apel public la bolnavii Covid aflați în primele șapte zile de la apariția simptomelor să se prezinte la spital pentru administrarea tratamentului și să le spună că acest lucru nu necesită internare. Mai mult, medicii de familie cer Ministerului Sănătății să oblige ambulanțele să-i transporte pe bolnavi la spital, pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali.

Ultimele stiri

  • Horoscop 4 iunie 2024 – Este o adevarata zi de sarbatoare pentru tine
  • Polonia a arestat 18 colaboratori ai Rusiei și Belarusului
  • Cinci sicrie găsite lângă Turnul Eiffel. Trei persoane au fost reținute
  • Ciolacu, în Pădurea Balotești: „Poluarea nu-i de stânga sau de dreapta”
  • Fermierii spanioli și francezi au blocat granița înaintea alegerilor europene
  • După gafele din ultimele săptămâni, Nicușor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea
  • De ce PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor
  • Cum scapi fără să plăteşti dacă ai spart o sticlă într-un supermaket. Regula pe care trebuie s-o ştii!
  • Victoraș Micula a mai scăpat de un dosar. L-a salvat prescrierea faptelor!
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version