AcasăCORONAVIRUSSistemul sanitar din Bulgaria, aproape de colaps. Ce se va întâmpla cu...

Sistemul sanitar din Bulgaria, aproape de colaps. Ce se va întâmpla cu bolnavii de COVID

Autoritățile din Bulgaria sunt copleșite de numărul mare de îmbolnăviri, după ce al patrulea val a făcut ravagii în rândul populației. Ministrul Sănătății bulgar a anunțat, sâmbătă, că vor fi nevoiți să trimită în străinătate bolnavii de Covid-19.

Ministrul Sănătăţii din Bulgaria, Stoicio Katsarov, a avertizat că vor fi „probleme uriaşe” în cazul în care curba contaminărilor nu scade în următoarele două săptămâni.

„Capacitatea noastră în ceea ce priveşte personalul şi ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate”, a spus el la un post de televiziune național. Acesta a precizat că se poartă discuţii cu UE pentru a transfera pacienţi în alte ţări, dacă se va ajunge acolo. Potrivit acestuia, autoritățile nu exclud nici un nou lockdown.

Până la 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni

Deși a fost introdusă obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare în restaurante şi centre comerciale, experţii estimează că valul actual ar putea provoca între 5.000 şi 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o ţară cu o populaţie de 6, 9 milioane de locuitori.

Bulgaria este țara cu cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea, urmată de România. Doar 24% dintre bulgari au fost imunizați împotriva covid.

Și România se află într-o situație disperată

Și România a cerut ajutor din partea UE și a transferat pacienți în Ungaria, Polonia și Austria.

„Spitalele sunt arhipline, medicii, personalul medical lucrează non-stop, locuri la terapie intensivă nu mai sunt disponibile. Vorbim despre o catastrofă, o situație disperată în care am primit deja sprijin de la opt state europene”, a declarat președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, și a îndemnat din nou la vaccinare.

author avatar
Alina Costache