AcasăCORONAVIRUSFractură în tabăra lui Trump. Președintele Americii, contrazis de cine se aștepta...

Fractură în tabăra lui Trump. Președintele Americii, contrazis de cine se aștepta mai puțin: „Nu vom avea un vaccin până la alegeri!”

Anthony Fauci

Doctorul Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase de la Casa Albă, care l-a contrazis în ultima perioadă pe președintele Donald Trump, a subliniat că este puțin probabil ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie gata „până la sfârșitul anului”.

Expertul epidemiolog a contrazis și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (DSP-urile din SUA), care a semnalat că oficialii din domeniul sănătății s-ar putea aștepta ca un vaccin să fie gata înainte de alegeri.

„Este puțin probabil să avem un răspuns clar la întrebarea dacă un vaccin este sigur și eficient până la alegeri”, a spus Fauci în cadrul unei conferință de cercetare în medicină. Afirmațiile lui sunt în contradicție cu declarațiile președintelui Donald Trump, care a sugerat luni la o conferință de presă că un vaccin ar putea fi gata pentru distribuire până în ziua alegerilor, 3 noiembrie.

„Am putea avea un vaccin în curând, poate chiar înainte de o zi foarte specială. Știți despre ce zi vorbesc”, a declarat Trump reporterilor.

Îngrijorările doctorului Fauci

Dr. Fauci a precizat și că este îngrijorat în legătură cu faptul că pandemia de coronavirus perturbă eforturile de a preveni și alte boli în contextul în care oamenii evită să își mai facă analize și investigații, potrivit The Guardian.

„Puteți ajunge într-o situație în care bolile care nu au nimic de-a face cu Covid, boli de diferite tipuri, infecții, cancer, autoimune, inflamatorii, acestea ar putea fi neglijate și controalele de rutină de care ați avea nevoie tind să fie neglijate”, a prezitat el.

DSP-ul american grăbește procesul de distribuție al vaccinului

CDC le-a cerut guvernatorilor și departamentelor de sănătate să se pregătească pentru distribuirea unui vaccin imediat după 1 noiembrie, cu doar două zile înainte de alegeri, notează cnbc.com. Dr. Stephen Hahn, comisar al Food and Drug Administration, a mai spus că agenția este pregătită să ocolească procesul de aprobare federală completă pentru a pune la dispoziție un vaccin cât mai curând posibil.

Marți, nouă producători de medicamente au lansat o scrisoare publică prin care se angajează să „susțină integritatea procesului științific”.

author avatar
Andreea Vlad