Cele mai negre scenarii ale medicilor responsabili, care au avertizat că vaccinul ARN mesager va distruge sistemul imunitar, au devenit realitate. Europa se confruntă cu o criză de Pazenir, un medicament utilizat în tratarea mai multor tipuri de cancere. Potrivit producătorului, deficitul de aprovizionare a fost cauzat de o creștere explozivă a cererii pe piața europeană, iar dispariția de pe piață va dura cel puțin până în luna iulie a acestui an.
Viața bolnavilor de cancer este în pericol. Unul dintre cele mai importante medicamente pentru tratarea acestei maladii a dispărut de pe piață din cauza unei explozii a cererii pe piața europeană. Fabricantul a anunțat că deficitul de aprovizionare va dura cel puțin până în luna iulie a acestui an, în condițiile în care deja s-a mărit producția. Potrivit unui comunicat al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Teva Pharmaceuticals a semnalat că, din cauza creșterii semnificative a cererii în Europa pentru Pazenir, a apărut un deficit temporar de aprovizionare pe unele piețe din UE, care este așteptat să dureze până în luna iulie 2023.
”Anumite țări europene vor fi afectate de această situație, inclusiv România, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania. Producția de Pazenir (paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule) a fost crescută semnificativ. În plus, lucrăm cu autoritățile din domeniul sănătății și cu personalul din lanțul de aprovizionare pentru a evalua modul în care pot fi făcute alocările între țări”, a arătat compania Teva Pharmaceuticals. Majorarea subită a solicitărilor pentru acest medicament i-a luat prin surprindere pe producători, având în vedere că niciodată până acum nu au fost comandate cantități atât de mari. Explicația mai mult decât evidentă este o creștere incredibilă a numărului de cazuri de cancer în întreaga Europă.
Tratament de primă linie
Pazenir este indicat ca monoterapie pentru tratamentul cancerului de sân metastatic la pacienți adulți la care tratamentul de primă linie pentru boala metastatică nu a fost eficace și pentru care tratamentul standard conținând antraciclină nu este indicat. Totodată, medicamentul, în combinație cu gemcitabina, se administrează în tratamentul de primă linie la pacienți adulți cu adenocarcinom pancreatic metastatic, iar în asociere cu carboplatina, în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar altul decât cel cu celule mici la pacienții adulți care nu sunt eligibili pentru intervenția chirurgicală și/sau radioterapia cu potențial curativ.
”În timpul acestei lipse temporare de Pazenir (paclitaxel legat de albumină sub formă de nanoparticule), vă rugăm, dacă este posibil, să luați în considerare opțiuni alternative de tratament pentru pacienții dumneavoastră, în funcție de raționamentul clinic și de disponibilitatea pieței. Vom continua să oferim actualizări cu privire la situația actuală a aprovizionării către autoritățile locale de sănătate pe măsură ce noi informații devin disponibile. Suntem angajați să facem tot ce ne stă în putință pentru a aduce acest medicament important pacienților și pentru a ne asigura că proviziile viitoare satisfac cererea crescută a pieței”, a mai transmis compania Teva Pharmaceuticals.
Coșmarul devine realitate
Medicii responsabili au atras atenția în repetate rânduri că una din țintele ARN mesager din vaccinul anti-Covid este sistemul imunitar. ”Dacă ARN-ul mesager persistă mai mult timp în organism și dacă, într-adevăr, ARN-ul mesager schimbă ADN-ul celulelor, atunci războiul acesta fratricid, dintre celulele sistemului imunitar, care și-au păstrat competența, și cele care produc proteină spike, devine din ce în ce mai debilitant pentru sistemul imunitar în ansamblu, iar sistemul imunitar nu mai face față funcțiilor pe care le are. Și atunci celulele tumorale vor începe să plorifereze, acesta fiind mecanismul apariției cancerului după vaccinarea anti-Covid”, susținea dr. Oana Mihaela Secară.