Specialiştii au studiat cât timp eşti imun după ce te vaccinezi anti-Covid, iar răspunsul poate fi nesatisfăcător, pentru unii: aproximativ un an de zile, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
”Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun.
După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani.
Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.
Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca?
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a precizat marţi că există date noi în privinţa eficacităţii vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 65 de ani şi, în măsura în care acestea vor fi acceptate de Agenţia Europeană a Medicamentului, atunci şi România va creşte pragul de vârstă, situat actualmente între 18 şi 55 de ani.
„Cu siguranţă vom reevalua datele ştiinţifice disponibile. Vă reamintesc că în luna februarie există date noi referitoare la eficacitatea vaccinului produs de compania Oxford AstraZeneca, date care sunt în momentul de faţă în curs de publicare.
Acestea vor fi trimise şi către Agenţia Europeană a Medicamentului. În momentul în care vor fi acceptate, şi România, probabil, va creşte acest prag al vârstei la 65 de ani sau chiar peste, dacă datele disponibile vor fi în conformitate cu rata de eficacitate care să ne permită aceste decizii.
Deci este un aspect la care ne uităm cu foarte mare seriozitate şi, în momentul în care datele disponibile ne vor permite această decizie, vom face acest lucru cu prioritate„, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.