AcasăCORONAVIRUSȘeful OMS nu se dă bătut: cere renunțarea la a treia doză...

Șeful OMS nu se dă bătut: cere renunțarea la a treia doză de vaccin

omsȘeful OMS nu se dă bătut: cere renunțarea la a treia doză de vaccin

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut încă o dată, miercuri, ca persoanele imunizate împotriva COVID-19 să nu primească cea de-a treia doză de vaccin.

Șeful OMS dorește ca flacoanele să fie trimise către ţările sărace care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiilor lor. „Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a precizat că persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate nu au nevoie de acest rapel.

La începutul lunii august, directorul OMS a dorit să decreteze un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie, sau chiar luna octombrie, însă mai multe ţări bogate s-au opus public şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin. Este cazul Israelului, care a început să administreze cea de-a treia doză.

Supra-rapelul, amânat pentru sfârșitul anului

Miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut totuşi „o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii denunţă în mod constant dificultăţile accesului la vaccinuri în ţările sărace, relatează Reuters. „Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor”, a explicat Dr. Tedros.

author avatar
Andreea Vlad