Cauta

Se va termina vreodată pandemia? Trei scenarii posibile

Valuri succesive, noi variante, diverse restricții…De mai bine de un an și jumătate, coronavirusul a avut un impact fără precedent asupra vieții de zi cu zi din întreaga lume. Cu impresia de nu ieși niciodată din această criză.

Potrivit mai multor specialiști contactați de Ouest France, apar trei scenarii pe termen mediu și lung.

Virusul merge înainte, cu varianta de „evadare”

Primul scenariu este și cel mai pesimist. Evoluția pandemiei are două dinamici: dobândirea imunității, mai ales prin vaccinare, și capacitatea virusului de a muta,  cu variantele Alpha și acum Delta.

“În cel mai rău caz, va apărea o variantă de “evadare”, adică una care nu ar fi recunoscută de anticorpii obținuți printr-o contaminare anterioară sau de vaccin”, spune Mircea Sofonea, lector în epidemiologie și evoluția bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier.

Dar putem avea într-adevăr o variantă mai contagioasă decât varianta Delta?  “Greu de prognozat. Din fericire, capacitatea virusului de a muta pare limitată. Pentru moment, variantele sunt același virus care pur și simplu a evoluat genetic”, explică virologul Bruno Lina, membru în consiliul științific al ONU.

Covid devine endemic, forme mai puțin severe

A doua impoteză: SARS-CoV-2 continuă să circule, dar într-un mod mai puțin grav. Este și părerea epidemiologului Yves Buisson: “treptat, acest virus ar trebui să piardă patogenitatea, virulența și să evolueze încet pentru a deveni un virus comun”.

În acest caz, epidemiile ar fi apoi sezoniere, așa cum evoluează gripa, de exemplu. Imunologul Alain Fischer, coordonatorul strategiei franceze privind vaccinarea, menționase în aprilie  că această ipoteză “este plauzibilă” pentru următorii doi ani.

Dispariția totală a virusului: foarte puțin probabilă

Cea mai favorabil scenariu ar fi eradicarea virusului, astfel încât să devină o amintire îndepărtată.

În istoria pandemiilor, acest lucru a fost deja văzut –  vaccinarea a făcut ca variola să dispară. Dar această opțiune nu este la îndemână în cazul Covid-19.

„Variola este singurul exemplu de boală infecțioasă pe care am reușit să o eradicăm, în special pentru că nu există un mutant, iar vaccinul este foarte eficient la infecție și transmitere. Covid-19 este diferit, iar mutațiile  implică o evoluție imprevizibilă”, detaliază Mircea Sofonea.

„Covid-19 nu o să dispară, îl vom păstra cu noi în același mod în care am păstrat și alte coronavirusuri care provoacă răceli”, avertizează Bruno Lina.

Pentru Yves Buisson, “acest virus are o capacitate de adaptare precum virusurile gripale, deci va reapărea”.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version