AcasăCORONAVIRUSSe va termina vreodată pandemia? Trei scenarii posibile

Se va termina vreodată pandemia? Trei scenarii posibile

Valuri succesive, noi variante, diverse restricții…De mai bine de un an și jumătate, coronavirusul a avut un impact fără precedent asupra vieții de zi cu zi din întreaga lume. Cu impresia de nu ieși niciodată din această criză.

Potrivit mai multor specialiști contactați de Ouest France, apar trei scenarii pe termen mediu și lung.

Virusul merge înainte, cu varianta de „evadare”

Primul scenariu este și cel mai pesimist. Evoluția pandemiei are două dinamici: dobândirea imunității, mai ales prin vaccinare, și capacitatea virusului de a muta,  cu variantele Alpha și acum Delta.

“În cel mai rău caz, va apărea o variantă de “evadare”, adică una care nu ar fi recunoscută de anticorpii obținuți printr-o contaminare anterioară sau de vaccin”, spune Mircea Sofonea, lector în epidemiologie și evoluția bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier.

Dar putem avea într-adevăr o variantă mai contagioasă decât varianta Delta?  “Greu de prognozat. Din fericire, capacitatea virusului de a muta pare limitată. Pentru moment, variantele sunt același virus care pur și simplu a evoluat genetic”, explică virologul Bruno Lina, membru în consiliul științific al ONU.

Covid devine endemic, forme mai puțin severe

A doua impoteză: SARS-CoV-2 continuă să circule, dar într-un mod mai puțin grav. Este și părerea epidemiologului Yves Buisson: “treptat, acest virus ar trebui să piardă patogenitatea, virulența și să evolueze încet pentru a deveni un virus comun”.

În acest caz, epidemiile ar fi apoi sezoniere, așa cum evoluează gripa, de exemplu. Imunologul Alain Fischer, coordonatorul strategiei franceze privind vaccinarea, menționase în aprilie  că această ipoteză “este plauzibilă” pentru următorii doi ani.

Dispariția totală a virusului: foarte puțin probabilă

Cea mai favorabil scenariu ar fi eradicarea virusului, astfel încât să devină o amintire îndepărtată.

În istoria pandemiilor, acest lucru a fost deja văzut –  vaccinarea a făcut ca variola să dispară. Dar această opțiune nu este la îndemână în cazul Covid-19.

„Variola este singurul exemplu de boală infecțioasă pe care am reușit să o eradicăm, în special pentru că nu există un mutant, iar vaccinul este foarte eficient la infecție și transmitere. Covid-19 este diferit, iar mutațiile  implică o evoluție imprevizibilă”, detaliază Mircea Sofonea.

„Covid-19 nu o să dispară, îl vom păstra cu noi în același mod în care am păstrat și alte coronavirusuri care provoacă răceli”, avertizează Bruno Lina.

Pentru Yves Buisson, “acest virus are o capacitate de adaptare precum virusurile gripale, deci va reapărea”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
600 afisari

3 COMENTARII

  1. Impactul fara precedent l-ati dat voi, presa vanduta, printr-o propagare abjecta a minciunilor care s-au tinut lanț si promovarea, la fel de abjecta, a terorii, a psihozei si a masurilor samavolnice de ingradire a dreptului la viata si batjocorirea demnitatii oamenilor, vii dar si a celor la a caror moarte v-ati facut partasi, prin intretinerea farsei, prin minciuna, prin omisie, prin ocultarea adevarului, prin laşitate, prin nepasare fata de semeni, prin egoism.

  2. „Capacitatea virusului de a muta”… Muti mobila dintr-un loc in altul, eventual ! Corect ar fi „capacitatea virusului de a suferi mutatii”.

  3. Nu pot sa zic nimic pina un Gheorghe al lui Barbu, cred ca bolovan din Tecuci nu injura el pe ceilalti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger