AcasăCORONAVIRUSSe va ajunge la un nou lockdown? Ce spune profesorul Rafila: ”În...

Se va ajunge la un nou lockdown? Ce spune profesorul Rafila: ”În momentul de față…” – VIDEO

Se va ajunge la un nou lockdown? Ce spune profesorul Rafila: ”În momentul de față...” - VIDEO

Pe măsură ce se află zilnic cifrele ce țin de situația generată de COVID-19 la nivel național, dar și în contextul în care cele mai recente date oficiale indicau o rată de incidență cumulată de peste 12, în Capitală – cifre care preocupă opinia publică – românii stau cu ochii pe deciziile autorităților, pentru a afla dacă se impun sau nu noi restricții. Totul, în încercarea de a se limita răspândirea noului coronavirus.

Dată fiind actuala situație, profesorul Alexandru Rafila, parlamentar social-democrat și fost reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a fost întrebat dacă se impune un lockdown în perioada următoare, pentru 2-3 săptămâni.

”În momentul de față modul în care populația percepe ceea ce se întâmplă pe de o parte, suportabilitatea măsurilor de sănătate publică sau cele pe care le numim noi non-farmacologice, care înseamnă lockdown, (…) este destul de redusă, inclusiv din punct de vedere al economiei. Noi de-asta am propus o discuție la nivelul Parlamentului (…) ca să încercăm să generăm o soluție, să depășim partizanatul ăsta politic, care ne face atât de mult rău într-o situație de criză”, a declarat profesorul, duminică seară, la postul B1TV.

Rafila: Probabil că vor trebui luate anumite măsuri care să oprească această transmitere

Alexandru Rafila a mai subliniat un aspect important. ”Asta e de fapt problema noastră (…) că nu am luat măsurile în timp, ca să nu ajungem în această situație catastrofală.

De ce trebuie să iau măsuri când mor 2.000 de oameni pe săptămână și nu iau măsuri atunci când mor 200 de oameni pe săptămână? (…) Probabil că vor trebui luate anumite măsuri care să oprească această transmitere. Măsurile vor putea fi luate numai dacă va exista un sprijin public”, a susținut Rafila.

Cifrele de la GCS

Conform raportării oficiale, venite duminică de la Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în ultimele 24 de ore fuseseră înregistrate 10.400 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).

”Până astăzi, 10 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.356.640 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 3.762 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.174.783 de pacienți au fost declarați vindecați”, potrivit aceleiași surse.

De asemenea, au fost raportate 211 decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Și s-a anunțat că la Terapie Intensivă erau internați 1.603 pacienți. ”În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 16.179. Dintre acestea, 1.603 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 447 sunt minori, 416 fiind internați în secții și 31 la ATI”, potrivit GCS.