Cauta

Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Răspunsul mult așteptat de toată lumea

Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Răspunsul mult așteptat de toată lumea - Ziarul National

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor dă asigurări că nu există dovezi științifice potrivit cărora alimentele de origine animală sau nonanimală sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului.

ANSVSA transmite că nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului.

Alimentele de origine animală sunt carne, lapte, pește, produse din carne, iar cele de origine nonanimală sunt legume, fructe, pâine, produse de patiserie.

„Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure”, au spus reprezentanții autorității într-un comunicat de presă.

ANSVSA: „Clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele”

Aceștia susțin că atât personalul angajat care manipulează alimente, de exemplu tranșarea cărnii, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor, cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități.

„Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor”, au mai arătat reprezentanții ANSVSA.

ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus şi adaptat după Ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) „COVID-19 şi siguranţa alimentelor”, precum şi alte materiale informative.

Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor, ANSVSA desfăşoară activităţi de control oficial pe întreg lanţul alimentar.

Ultimele stiri

  • La revedere B9!
  • Producătorii de gaze fac legea în România. Amenzile ANRE, frecție la picior de lemn
  • Să începi ca pungășel și să ajungi perfid. Asta înseamnă 36 de ani de muncă
  • Meteorologii AccuWeather, anunț de ultimă oră! Când vine „iarna secolului” în România. Orașele în care va ninge din abundență
  • Reguli simple să-ți protejezi locuința de Sărbători. Ce trebuie să faci ca să nu fii „călcat” de hoți
  • Start de sezon pentru pârtiile din România. Unde se poate schia și cât costă skipass-urile
  • Țara în care creditele ipotecare pe 50 de ani iau avânt. Debitorul trebuie să returneze creditul până la 80 de ani
  • Ce sancțiuni riscă cei care folosesc petarde și artificii de sărbători. Sunt interzise în România
  • Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026. Cine va plăti cel mai mult
  • Tradiţii şi credinţe legate de solstiţiul de iarnă. Ce nu ai voie să faci în cea mai lungă noapte din an
  • Exit mobile version