AcasăCORONAVIRUSSe schimbă strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Când va fi necesară a...

Se schimbă strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Când va fi necesară a patra doză

vaccinareSe schimbă strategia de vaccinare împotriva COVID-19. Când va fi necesară a patra doză

În timp ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) are îndoieli privind necesitatea unei a patra doze de vaccin anti-COVID, statele europene recomandă admnistrarea unui super-booster.

Și autoritățile din România se gândesc deja s-o introducă, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. Este puțin probabil ca vaccinarea cu a patra doză de ser COVID să se adreseze întregii populații, în România, spune Valeriu Gheorghiță.

„Eu nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la intervale de timp și în niciun caz nu cred că vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populației, ci de o vaccinare adresată acelor categorii de persoane vulnerabile care generează acele cazuri grave care ajung în spital”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

Se lucrează la doza booster specială pentru Omicron

În viitor, ar urma să apară un vaccin multivalent, mult mai eficient, împotriva tuturor variantelor virale circulante, administrat într-o singură doză. „Depinde foarte mult dacă vom avea acces la un vaccin care să prevină într-o măsură mult mai mare infectarea – adică dacă eu mă vaccinez și am o șansă foarte mare să nu mai fac deloc infecția și s-o transmit mai departe, atunci este evident, se schimbă abordarea”, a menționat dr. Gheorghiță.

O altă posibilitate este un vaccin cu o acoperire foarte largă, care distruge virusul, nu doar proteina Spike, cea care ” se agață” de celulele gazdă. „În momentul de față se desfășoară aceste cercetări și probabil că în funcție de evoluția epidemiologică și de ce tipuri de variante vor mai circula se vor lua astfel de decizii”, a spus Valeriu Gheorghiță.

author avatar
Andreea Vlad