AcasăCORONAVIRUSSe schimbă echilibrul de putere între oameni și Covid-19

Se schimbă echilibrul de putere între oameni și Covid-19

Mai bine înarmată împotriva unui inamic mai mic, lumea nu mai trebuie să se ascundă într-un buncăr în așteptarea trecerii unui val viral. Asta înseamnă că, în sfârșit, răspunsul nostru la coronavirus s-a schimbat.

Pe măsură ce intrăm în etapa „endemică” a virusului, există totuși confuzie cu privire la cum ar trebui să arate o abordare actualizată.
Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a propus gestionarea Covid-19 la fel ca gripa în Europa. E prea devreme pentru a declara victoria, desigur. Infecțiile sunt în creștere bruscă și există încă un număr îngrijorător de decese. În plus, există multe regiuni în care serviciile de sănătate sunt supuse unei presiuni extreme.

Și totuși, imaginea generală a pandemiei dă motiv de optimism. Datele din multe țări confirmă indicii timpurii că varianta Omicron, deși mult mai transmisibilă, provoacă forme Covid mai puțin severe, cu niveluri reduse se spitalizare.

Imunitatea naturală contează și ea foarte mult. În națiunile în care ratele de infecție au fost relativ ridicate în valurile anterioare, susceptibilitatea la boli grave cu Omicron pare mult mai mică.

Un studiu publicat  de Colegiul Imperial din Londra confirmă cercetările anterioare care sugerează că  și imunitatea conferită de coronavirusurile care provoacă răceala obișnuită poate ajuta la întărirea apărării împotriva SARS-CoV-2.

Cel mai important, totuși, vaccinurile au dus la niveluri dramatic mai scăzute de spitalizare și deces, conchide Bloomberg. Într-adevăr, cei nevaccinați reprezintă marea majoritate a cazurilor grave de Covid-19 din spitalele de pretutindeni.

Acest lucru ajută la explicarea de ce țări precum China, care a urmat o politică zero-Covid și a folosit vaccinuri cu eficiență mai scăzută, se află acum într-o poziție mai proastă, cu niveluri mai scăzute de imunitate.

De ce restricții putem scăpa

Prima este cerința de autoizolare, pe măsură ce pandemia trece în era endemică. Oficialii americani din domeniul sănătății au înjumătățit timpul de izolare recomandat pentru persoanele cu Covid asimptomatic de la 10 la 5 zile.

Marea Britanie și-a schimbt, deasemenea, regulile de autoizolare în decembrie, reducând timpul necesar de la 10 la 7 zile, cu condiția ca oamenii să aibă un test negativ în zilele șase și șapte. Țări precum Germania și Iordania urmează acest sfat, în timp ce Franța și Japonia au o perioadă de izolare de 10 zile.

Pe bună dreptate: vechile reguli de autoizolare au puțin sens pentru un virus care are în majoritatea cazurilor severitatea unei răceli comune.

Îndrumările guvernamentale în locurile în care ratele de vaccinare și imunitatea naturală sunt ridicate ar trebui să fie simple: orice persoană care a contactat Covid-19 trebuie să rămână acasă dacă nu se simte bine. Cei fără simptome ar putea lucra în siguranță, cu măști de protecție.
Totodată, alte două strategii vor trebui revizuite în viitorul imediat. Prima este testarea în masă: nu are sens să fie menținută în perioadele cu rate scăzute de infecție.Acum, că oamenii s-au familiarizat mai mult cu testele la domiciliu, ar fi  timpul să  se dezvolte unele care să ajute la alte boli respiratorii.

În cele din urmă, va trebui să luăm în considerare cât de mult vaccinăm  dincolo de o a treia doză. Cu un virus cu severitate în scădere și niveluri în creștere ale apărării naturale, nu este clar de ce este nevoie ca o  întreagă populație care să fie revaccinată în mod obișnuit după a treia injecție, dacă variantele în circulație rămân ușoare.
Mai eficiente ar fi vaccinurile specifice variantelor pentru  persoanele de peste 60 de ani și altor grupuri vulnerabile la fiecare șase sau 12 luni, în timp ce vaccinarea suplimentară ar fi opțională pentru alții.
Oamenii de știință au subliniat că nu există nimic care să împiedice apariția unei noi  variante SARS-CoV-2, poate chiar mai virulentă decât Omicron.

Dar acest risc nu justifică perioade lungi de restricții costisitoare chiar acum.

Nivelurile de vaccinare și imunitate, precum și accesul la spitale și tratament, ar trebui să determine nivelurile de restricție – nu infecțiile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.016 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nivelurile de vaccinare nu au nici o relevanță dacă cu vaccin sau fără vaccin covidul infectează! Ce logică deformată mai este şi asta? Din cauza acestei logici virusul nu mai poate fi controloat în Europa. Puțin îi pasă acestui virus covid 19 ce speranțe ne facem noi despre vaccinuri! Aceste vaccinuri nu au efectul miraculos pe care toată lumea şi-l doreşte. Stăm cu capul în nisip ca struțul şi ne prefacem că totul este bine dacă ne vaccinăm! Se ştie clar din experientă că vaccinurile funcționează doar dacă sunt adaptate noilor mutații ale virusului. Ce rost are că oamenii să se vaccineze cu un vaccin care este perimat deja şi care nu face față deloc mutațiilor virusului? Importantă este testarea care ar trebui să fie gratuită ca astfel să se poată stabili din timp cine este bolnav de covid şi cine nu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger