AcasăCORONAVIRUSSe pregătește revenirea la normalitate. Măști FPP2, în loc de carantină

Se pregătește revenirea la normalitate. Măști FPP2, în loc de carantină

Doar mască FPP2 pentru bolnavii Covid

În contextul răspândirii accelerate a variantei Omicron și al exploziei numărului de cazuri Covid, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a elaborat un ghid de măsuri, prin care se înlocuiește carantina cu masca de tip FPP2. Totodată, numărul de zile de izolare pentru infectații cu noul coronavirus scade la 5 pentru nevaccinați și la 3 pentru vaccinați.

Viteza cu care ultima variantă Covid se propagă în rândul populațiilor grăbește revenirea la normalitate. Confruntate cu probabilitatea ca numărul de infectați sau contacți ai persoanelor testate pozitiv să afecteze nu numai sistemul sanitar, prin absența personalului medical, ci și serviciile esențiale, guvernele vor trebui să schimbe strategia. În acest sens, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a elaborat un ghid de măsuri care trebuie aplicate atunci când presiunea pe sistemul de sănătate și pe societate este foarte ridicată sau extremă.

”Având în vedere răspândirea rapidă a variantei Omicron, ECDC a elaborat un ghid care urmărește să ofere opțiuni pentru adaptarea carantinei și a izolării, în special atunci când țările se confruntă cu o presiune ridicată sau extremă asupra sistemelor de sănătate și a altor funcții din societate, inclusiv servicii esențiale. Dovezile științifice disponibile pentru a sprijini orice modificare a orientărilor existente privind carantina și izolarea sunt, în prezent, limitate. Prin urmare, opțiunile sugerate se bazează pe o abordare pragmatică, luând în considerare necesitatea de a susține funcțiile critice din societate”, se arată într-un comunicat al ECDC. Deciziile de adaptare a carantinei și a orientărilor privind izolarea necesită luarea în considerare a riscului suplimentar de transmitere, a situației epidemiologice locale, a testării și a contactului, capacitatea de urmărire și efectele socio-economice ale pandemiei în cadrul specific, semnalează ECDC. Carantina este o măsură prin care persoanele care au fost în contact cu cineva infectat cu SARS-Cov-2 sunt ținute departe de altele, pentru a evita transmiterea ulterioară a virusului, iar izolarea se referă la separarea persoanelor confirmate cu Covid-19 de alte persoane pe durata perioadei infecțioase.

Contacții vaccinați, liber pe străzi

ECDC propune ca, în cazul nevaccinaților, carantina să fie redusă de la 10 zile la 7 zile pentru nevaccinați, cu test în a 7- a zi, atunci când presiunea pe sistem este ridicată, iar când presiunea devine extremă, perioada de carantină să fie redusă la 5 zile, cu un test rapid sau PCR, dacă este posibil. În celelalte 5 zile, persoana va purta mască FPP2. În cazul vaccinaților, aceștia pot face test la 2-4 zile doar dacă este posibil, ieșind din carantină după această perioadă, atunci când presiunea pe sistemul de sănătate și pe societate este ridicată. În perioada de 2-4 zile, aceștia trebuie să-și monitorizeze simptomele, să poarte mască, să păstreze distanța față de alții și să evite contactul cu persoanele vulnerabile, dacă este posibil. Dacă presiunea este extremă, persoanele vaccinate nu vor sta nicio zi în carantină, în schimb vor purta mască FPP2 timp de 10 zile.

”Atunci când se recomandă o durată mai scurtă a carantinei, riscul rezidual de transmitere ulterioară a Covid crește. Prin urmare, pe lângă utilizarea măștii, persoanele identificate ca și contacte apropiate ar trebui sfătuite să evite contactul neesențial cu alte persoane și, în special, cu persoanele vulnerabile. În cazul în care se recomandă o mască de înaltă eficiență, trebuie utilizat un FPP2 fără supapă, iar aceasta trebuie purtată corespunzător în orice moment”, arată ECDC.

Se reduce perioada de izolare

Pentru persoanele infectate cu Covid și nevaccinate, perioada de 10 zile de izolare se reduce la 5 zile, urmată de testare, plus alte 5 zile doar cu mască tip FPP2, în cazul presiunii ridicate asupra sistemului. La presiunea extremă testarea după 5 zile a nevaccinaților infectați nu mai este obligatorie. În cazul vaccinaților infectați, perioada de izolare se reduce de la 6 zile la 3 zile, plus alte 3 zile cu mască de tip FPP2. Dacă presiunea asupra sistemului este extremă, testarea după 3 zile nu mai este necesară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.013 afisari

5 COMENTARII

  1. BOTNIȚELE NU SUNT „NORMALITATE”.
    Ele au fost prima etapă în batjocura „pandemiei”, piatra de cotitură în verificarea inteligenței și obedienței șeptelului biped.

  2. Probabil ca mai are tanti aia de la Bruxeles ceva masti de acest tip in depozit si trebuie sa scape de ele. Aviz catelandrilor de la Bucale. Nu scapati gudurarea pe langa stapana.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger