AcasăCORONAVIRUSSe confirmă în spitale: Omicronul, doar o răceală ușoară

Se confirmă în spitale: Omicronul, doar o răceală ușoară

Omicronul grăbește declararea sfârșitului pandemiei

Medicii din spitale ne spun că se confirmă faptul că varianta Omicron a Covidului produce doar răceli ușoare. Cei mai mulți pacienți internați în spitale, dar și în ATI, au, de fapt, alte patologii care s-au agravat și că au fost testați și pozitiv, fără ca simptomatologia Covid să pună probleme. În fapt, până în prezent, niciun deces Covid nu a fost provocat de Omicron, deși secvențierile virusului se fac cu predilecție de la bolnavii din ATI.

Cele 184 de decese raportate în 8 februarie nu înseamnă o agravare a situației epidemiologice, susțin medicii. Aceștia arată că sunt mulți pacienți care stau la ATI câte două-trei săptămâni, o lună și atunci poate apărea o lege a seriilor, adică mai multe decese de pe ATI-uri în aceeași zi. Pe de altă parte, medicii din spitale ne spun că nu toți pacienții de la ATI sunt cu simptomatologie serioasă de Covid.

”Mulți dintre ei sunt pacienți cu probleme grave cauzate de alte afecțiuni și au fost testați și pozitiv la Covid. Avem bolnavi cu probleme cardiologice, neurologice, gastroenterologice etc. în secțiile Covid, iar patologia Covid nu mai este cea care domină tabloul, ci patologiile cronice, acutizate, decompensate. Acești pacienți au afecțiuni cronice vechi, destul de serioase, care oricum s-ar fi agravat, fără vreo legătură cu Covid. Pentru că fie nu au simptome Covid, fie au simptome foarte ușoare. De aceea avem și mult mai mulți pacienți Covid pe secțiile care aparțin de neurologie, cardiologie, interne, decât pacienți care aparțin de boli infecțioase. Paradoxal, avem locuri libere la boli infecțioase acum. Mai puțin de o treime din pacienți se află la boli infecțioase, ceea ce nu s-a mai întâmplat până în prezent”, ne-a declarat dr. Oana Secară, director medical al Spitalului Municipal Onești. Presiunea care se pune acum pe spitale vine din alte patologii, tot mai mulți bolnavi necesitând internarea pe diferite secții.

Vindecări pe bandă rulantă

Personalul medical trece acum printr-o perioadă de relaxare, având în vedere că apar din ce în ce mai multe cazuri ușoare, care răspund foarte bine la tratament. Potrivit medicilor, caracteristic pentru Omicron este faptul că majoritatea pacienților au forme de răceală ușoară.

”Partea Covid nu mai pune problemele pe care le punea înainte la pacienți. De exemplu, pacienții care sunt la boli infecțioase în mod evident nu mai au același necesar de oxigen, nu mai au pneumonii atât de grave, răspund mult mai bine la tratament. A scăzut foarte mult numărul de pacienți cu ventilație non-invazivă și, în mod vizibil, a scăzut și rata de mortalitate. Tratamentul este același, dar a scăzut cererea de tocilizumab și remdesivir, pentru că majoritatea pacienților merg foarte bine cu o schemă de tratament cu antibiotice și antiinflamatoare. Este clar, Omicronul este ceea ce s-a spus: mai contagios, dar cu forme ușoare”, ne-a precizat dr. Oana Secară. Totodată, cei cu forme medii de boală nu mai fac acele surprize urâte, când, în a 8-a zi, iar uneori chiar și după două săptămâni de evoluție bună, pacienții intrau în insuficiență respiratorie gravă. Formele severe se mai întâlnesc doar la bolnavii cu alte patologii și cu vârste de peste 75 de ani, dar asta și pentru că mai circulă varianta Delta.

Se apropie sfârșitul pandemiei

Semnalele pentru sfârșitul pandemiei vin din aproape toate colțurile lumii. Omicronul, așa cum au anticipat și numeroși oameni de știință, a constituit o oportunitate neașteptată de a vaccina natural întreaga populație a globului. Trecerea prin boală fără riscul de deces a fost constatată în mai toate țările, astfel că, încet, încet, se pregătește declararea sfârșitului pandemiei. După explozii ale cazurilor Covid înregistrate pe întreg mapamondul, valul a intrat pe un trend descrescător, iar din luna martie ridicarea tuturor restricțiilor va fi inevitabilă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.