AcasăCORONAVIRUSSe anunță un Revelion ca niciun altul. Ce (nu) pot să facă...

Se anunță un Revelion ca niciun altul. Ce (nu) pot să facă românii

Se anunță un Revelion ca niciun altul. Ce (nu) pot să facă românii (foto: captura youtube)

Dată fiind pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse de autorități în încercarea de a se limita pe cât posibil răspândirea noului coronavirus tradiționalele petreceri de Anul Nou par să rămână în acest an doar un vis frumos pentru români.

”Din punctul meu de vedere, petrecerea de Revelion este considerată o petrecere privată, cum sunt nunţile, botezurile şi alte tipuri de petreceri private. Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private”, a sunat răspunsul premierului Ludovic Orban la o întrebare ce viza planurile unor persoane de a petrece Anul Nou la munte.

Cât despre mesajul pentru românii din diaspora, care s-ar gândi să vină în țară de Crăciun, șeful Guvernului a adus din start în discuție măsurile dispuse în cazul statelor multe cazuri de COVID confirmate. ”Aici noi avem reglementări foarte clare. Acolo unde indicele de răspândire a virusului este mai mare decât în România, inclusiv pentru cetăţenii români, dar pentru oricine vine din ţara respectivă, se impune carantina pe 14 zile. Asta este: carantina într-un spaţiu instituţionalizat sau carantina la domiciliu sau într-un alt spaţiu deţinut de persoana care vine. Această măsură este o formă de protecţie extrem de importantă, pentru că vedem, la ora actuală, din UE sunt 14 ţări care au depăşit indicele de răspândire pe care îl are România.

Şi, din păcate, sunt ţări care au avut o creştere explozivă unde sunt foarte mulţi români, şi noi nu am luat această măsură că avem ceva cu românii respectivi, ci pentru a ne asigura că nu există un risc suplimentar de creştere a numărului de cazuri provenit de la persoanele care vin în România din ţările cu răspândire foarte largă”, a susținut Orban, duminică, după ce a făcut o vizita la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, împreună cu primarul Dan și cu prefectul Berbeceanu.

Orban: Să amâne astfel de petreceri, că nu se întâmplă nimic!

Pe de altă parte, având în vedere că s-a constatat că sunt destui cei care continuă să meargă la petreceri atât în Bucureşti, cât şi în ţară, întrebat ce anume le transmite acestora, Ludovic Orban a răspuns rapid: ”Să nu mai participe. Un mesaj foarte simplu!”
Șeful Executivului a completat amintit de riscuri și de faptul că pot fi cazuri de persoane asimptomatice care nu știu că au contractat virusul. ”Putem să mai amânăm un pic dorinţa de a ne distra sau putem să ne distrăm într-un mod care să nu ne pună în pericol sănătatea. Faptul că se organizează astfel de petreceri riscă să pună în pericol sănătatea.

În general, foarte mulţi tineri se duc la astfel de petreceri. Tinerii poate nici nu simt, mulţi tineri sunt asimptomatici, dar ei duc boala acasă. Atunci când un tânăr se îmbolnăveşte riscă să-şi îmbolnăvească părinţii, să-şi îmbolnăvească rudele, să-şi îmbolnăvească bunicii, care sunt mult mai expuşi riscului. La o petrecere în care oamenii nu se protejează, în care stau apropiaţi, nu păstrează nicio formă de distanţare fizică, riscul de transmitere este uriaş. Și riscul de transmitere la mai mulţi prieteni! Nu mai vorbesc că dacă eşti bolnav, îţi îmbolnăveşti şi prietenii alături de care participi la astfel de petreceri. Rugămintea mea către cei care participă la astfel de petreceri e să amâne astfel de petreceri, că nu se întâmplă nimic”!, a conchis premierul.