AcasăCORONAVIRUSSchimbare de discurs. Nici autoritățile nu mai cred în furia valului 4

Schimbare de discurs. Nici autoritățile nu mai cred în furia valului 4

Raed Arafat: ”Faptul că unii nu au vrut să se vaccineze este alegerea lor”

Ideea impunerii vaccinării în România se stinge încet, încet, iar autoritățile par să-și fi schimbat, la unison, discursul. Deși premierul Florin Cîțu a tot insistat ca nu numai medicii și profesorii, dar chiar și ceilalți bugetari să-și plătească testele Covid dacă nu vor să se vaccineze, brusc, s-a renunțat la toate aceste variante. Și asta probabil din cauza valului 4, care nu se dovedește deloc agresiv sau problematic, așa cum se anticipa.

Amenințările, restricțiile și inducerea spaimei nu au mai funcționat în rândul populației, care nu are niciun apetit pentru vaccinare. În ce privește suta de lei și loteria vaccinaților, nici măcar Ministerul Sănătății nu crede că va avea cine știe ce efect, având în vedere că au prevăzut bani doar pentru 350.000 de români. Problema este că atunci când ieși public, prin diferite portavoci ale sistemului, și anunți apocalipsa valului 4, care, în furia lui, îi va lovi doar pe nevaccinați, iar acest val 4 se dovedește a fi destul de leșinat, devii aproape penibil. Deși mass-media a trecut din nou la stilul alarmist atunci când anunță numărul de cazuri noi Covid, autoritățile știu că lucrurile nu stau deloc grav. Ieri se înregistrau 415 cazuri din 15.000 de teste, față de 961 de cazuri din 13.000 de teste în 23 august 2020. Tot ieri, erau 1.378 internați, din care 193 la ATI, față de 7.370 de internați, din care 480 la ATI în aceeași zi a anului trecut, când ne aflam deja în valul 2. În ce privește decesele, ieri au fost raportate 13, față de 39 în 23 august 2020. Și totuși, un singur lucru ar fi de spus aici, 13 decese reprezintă cam mult la aproape un an și jumătate de la începutul pandemiei. Acest lucru înseamnă că în spitale nu s-a schimbat nimic și că protocoalele de tratament sunt aceleași, iar medicamentele noi, cum ar fi anticorpii monoclonali, care se folosesc în întreaga Europă, nu ajung la pacienți.

Asumarea riscului

Raed Arafat a vorbit, aproape resemnat, despre faptul că românii care nu s-au vaccinat și-au asumat un risc. Și că a fost alegerea lor să nu dorească să se protejeze. ”Putem să spunem că cei care nu au dorit să se vaccineze în condiţiile în care în România statul a pus la dispoziţie pentru toţi – noi puteam acum să avem şi 10 milioane de vaccinaţi, nu numai cinci – faptul că unii au ales să nu se vaccineze este o asumare şi asta. Deci şi-au asumat un risc. Noi, ca servicii medicale, ca servicii de urgenţă, spitale, noi nu suntem judecători. Noi vom trata orice persoană care ajunge la spital, vom trata exact cum am tratat şi în valul unu şi doi şi trei. Nu va fi nicio problemă aici. Numai că e o diferenţă între valurile trecute şi acest val: că acum mulţi şi-au asumat riscul. Înainte nu aveam armă, acum am avut armă şi am avut-o luni de zile în care puteam să ne protejăm mult mai bine. Faptul că unii nu au vrut să se protejeze, asta este alegerea lor, dar este şi un risc”, a declarat Raed Arafat. În fața paradoxului numărului redus de cazuri Covid în țări cu un procent slab de vaccinare, medicii nu prea au explicații, cel puțin nu oficial, încercând să se agațe de faptul că în România valurile au venit cu o lună întârziere față de celelalte țări. Luna aceea însă a trecut de ceva vreme, iar valul 4 care va veni sau chiar a venit pentru unii nu mai are relevanță. Potrivit ultimelor raportări, în zone verde se află foarte puține dintre țările europene care și-au vaccinat în procent important populația. Și vorbim despre Italia, cu o rată de incidență a cazurilor la 14 zile de 1,4, Luxemburg-1,2, Slovenia -1,1, Suedia -1,0, Norvegia – 1,2 și Austria – 1,0. România, cu 26% procent de vaccinați, are o incidență a cazurilor de 0,2, iar Bulgaria, cu circa 16% vaccinați, o rată de 1,2.

Copiii, ultima frontieră

Bazându-se pe niște cifre din SUA, care, raportate la un număr foarte mare al populației, devin nesemnificative, autoritățile au luat în vizor copiii, pe care vor să-i vaccineze. Chiar dacă au avut ceva succes cu adolescenții care au împlinit 18 ani și care s-au vaccinat ca să poată intra în cluburi și în discoteci, vaccinarea copiilor va fi mult mai dificilă, pentru că întâmpină o opoziție fermă din partea părinților. ”Este posibil că ajungem la un număr mai mare de copii infectaţi pentru că asta s-a întâmplat în alte ţări. În Statele Unite au ajuns şi copii de şapte şi de şase şi de cinci ani la spital din cauza Covid-ului. Clar că varianta asta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii”, a afirmat Raed Arafat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.829 afisari

6 COMENTARII

  1. Iar, ma, sclaveților, cu ” autoritatile ” ? Dar imbecili mai sunteti, nene! Poporul trebuie sa aiba autoritate asupra slujbasilor bugetofagi, care pot fi cel mult Administratie – administeatori, executanti. Vai de voi de idioti utili!

  2. Cand poporului le e frica de conducatori, este diktatura neo-nazista aka neo-progresista, iar cand conducatorilor le e frica de popor, numai atunci este democratie, ce e acum in Romanistan e numai o gluma proasta, e o adevarata jungla pe acolo, scapa cine si care poate, bai habaucilor !! 🙂 La arabul ala ne-credincois de Arahat il doare fix in paispe de popor, oricum nu e al lui, mai da si ala din gura ca sa nu taca 🙂 Nimeni nu ii mai crede pe criminalii astia, se ascute lupta de casta si de clasa, stimati romanasi !! Oricum, ce e prin Occident acum e dementa curata, aia sunt sinucigasi seriosi, nu au cretinii aia ordinari treaba cu nimic, o sa fie macel pe acolo cat de curand, asa ca bucurati-va de linistea de acum, e cea dinaintea furtunii care e la orizont !! Arabule, vezi pe unde te ascunzi, ca de te prind romanasii tai, o sa te cam fragezeasca, ca sa zicem asa, bai tampitule patentat mincinos !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger