AcasăCORONAVIRUSSCANDALUL VACCINURILOR. Rafila rupe tăcerea! Ministerul Sănătăţii putea să refuze dozele suplimentare,...

SCANDALUL VACCINURILOR. Rafila rupe tăcerea! Ministerul Sănătăţii putea să refuze dozele suplimentare, dar a „uitat”

alexandru rafilaSCANDALUL VACCINURILOR. Rafila rupe tăcerea! Ministerul Sănătăţii putea să refuze dozele suplimentare, dar a „uitat”

România a achiziționat cantități foarte mari de vaccin anti-Covid-19, cantități inutile, care depășesc capacitatea de stocare, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cu toate acestea, țara noastră s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

Puteau să refuze, dar…

Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anul acesta și pentru anul viitor, a dezvăluit ministrul.

Oficialul a ridicat din umeri când a fost întrebat ce vor face cu toate aceste doze:

„Încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România”, a afirmat Rafila.

România a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023

Acesta a spus că dozele din luna ianuarie și februarie, aproximativ 6,5 milioane, au fost vândute în Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

„Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a mai spus Alexandru Rafila.

România vinde vaccin anti-COVID mai multor țări

Ministrul Sănătății a explicat că scade probabilitatea de a putea vinde sau chiar de a dona aceste doze, în contextul în care interesul pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut. El a precizat că România a donat recent 1,1 milioane de doze de ser, iar beneficiarii nu şi-au manifestat interesul să le primească, încă.

Acesta cataloghează situaţia drept una greu de gestionat, subliniind sumele serioase de bani pe care statul trebuie să le plătească.

author avatar
Andreea Vlad
558 afisari

3 COMENTARII

  1. Sistemul de stat e mult prea umflat. Cu mai putine straturi de aprobari si cu mai putini angajati care sa plimbe hartii, lucrurile s-ar misca mai eficient. Daca nu se restructireqza masiv, mereu vom avea astfel de probleme.

  2. de ce nu a rupt tacerea atunci cand trebuia ? acum la spartul targului apar si curvele din psd sa faca pe vitejii .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger