AcasăCORONAVIRUSScandalul AstraZeneca sau cum își faultează Europa propriile interese

Scandalul AstraZeneca sau cum își faultează Europa propriile interese

Scandalul AstraZeneca sau cum își faultează Europa propriile interese. În vremuri de război, când lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 se transforma într-una pentru supraviețuire, Europa dovedește că nici măcar nu este capabilă să își apere propriile interese. Despre concurența cu piața asiatică sau americană, nici nu mai are rost să pomenim. Scandalul iscat în jurul vaccinului AstraZeneca vine să confirme ceea ce puțini au sesizat și mulți n-au priceput – Uniunea Europeană este slabă, nepăsătoare și mai ales coruptă.

Pe piața vaccinurilor împotriva Covid-19, trei mari jucători au făcut legea, iar un al patrulea se va așeza la masă chiar și nepoftit fiind. Pfizer, Moderna și AstraZeneca și-au împărțit feliile, însă jocurile au fost făcute în așa fel încât ultimii să primească „roșu” de la „arbitrii”; profită Sputnik V (vaccinul Rusiei) evident, dar mai ales profită americanii de la Pfizer, care se pregătesc să ia cea mai mare parte din contractele AstraZeneca.

Bruxellesul tace. EMA, reacție tardivă

La începutul scandalului, niciun oficial din aparatul de la Bruxelles nu s-a grăbit să apere vaccinul european. AstraZeneca a încasat gloanțele din toate direcțiile, în timp ce liderii UE au preferat să adopte poziția struțului. Timid, a apărut o primă reacție din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care anunță că beneficiile vaccinului produs de AstraZeneca depăşesc riscurile (Emer Cooke, director executiv EMA). Degeaba, 15 state membre UE, printre care Germania, Franţa şi Italia, au apucat să suspende (ca măsură de precauţie) administrarea vaccinului AstraZeneca.

Emer Cooke spune că nu există indicii conform cărora problemele de coagulare a sângelui ar fi cauzate de vaccinul AstraZeneca. Totuși, experţii EMA evaluează această posibilitate. „Beneficiile continuă să depăşească riscurile, dar este o preocupare serioasă şi ea are nevoie de o evaluare ştiinţifică detaliată şi riguroasă”.

Mai multe cazuri de tromboză la vaccinul Pfizer!

Culmea e că un studiu recent arată că, între efectele adverse raportate în cazul vaccinurilor antiCovid, au fost semnalate mai multe tromboze la persoanele imunizate cu Pfizer! Astfel, potrivit acestui studiu recent, s-au înregistrat 13 cazuri prin vaccinare cu serul AstraZeneca și 15 la persoanele imunizate cu Pfizer! Agenția Britanică a Medicamentului (AstraZeneca este un colos britanico-suedez) susține că „vaccinul AZ nu cauzează coagularea sângelui”. Însă, când PR-ul s-a pus în mișcare, iar Germania a dat tonul, nimic nu mai poate opri prăbușirea AstraZeneca.

În spatele haosului general care guvernează UE, statele europene au ceva în comun: nu reușesc să producă în mod independent un vaccin care să concureze pe o piață nu totuși atât de aglomerată pe cât ar fi nevoie! Mai mult, cu povestea AstraZeneca, europenii își dau cu stângu-n dreptu’, făcând jocurile altora.

Cetățenii, singuri în fața unei alegeri dificile

Spuneam că mai multe state membre s-au și repezit să rupă contractul cu AstraZeneca, după o serie de cazuri de tromboză fatală înregistrate la pacienții proaspăt vaccinați. O măsură pripită, arată câteva voci, mai cu seamă că majoritatea experților în medicină consideră că numărul de cazuri de acest tip (sub 50 în Europa) nu este, în sine, un factor alarmant, având în vedere statisticile obișnuite privind acest tip de patologii. Franța, Germania, Italia, Slovenia, Spania, Portugalia, Letonia, Suedia, Luxemburg și Cipru au mers pe acest drum, condamnând, practic, vaccinul AstraZeneca.

Toată lumea tace și așteaptă acum un raport pe care Agenția Europeană a Medicamentului îl va publica joi, 18 martie. Vom ști mai multe? Vom avea răspuns la frământările oamenilor? Puțin probabil. Între urgența vaccinării și dorința fiecăruia de prevenire/ precauție, cetățenii sunt prizonierii unei crude dileme. O pauză de la vaccinarea cu AstraZeneca ar putea părea rezonabilă. Acum, Bruxellesul e fix în poziția pe care nu și-a dorit-o: perseverează în administrarea vaccinului și riscă (dacă apar noi tragedii) sau suspendă campania de vaccinare cu AstraZeneca, lăsând îndoielile să ia locul investigațiilor. În ambele cazuri, riscul de a pierde încrederea cetățenilor este foarte mare.

Dar războiul împotriva Covid-19 se dă dincolo de granițele UE. Profitând de scandalul din jurul AstraZeneca, americanii de la Pfizer s-au și grăbit să semneze un nou contract cu europenii. Marți, C.E. a anunțat că peste 200 de milioane de doze Pfizer/BioNTech vor fi livrate în al doilea trimestru al anului 2021. Noul acord comercial prevede o accelerare a livrărilor. Eșecul europenilor, îmbogățirea americanilor. Și a rușilor, fiindcă Moscova este pregătită să invadeze piața Europei de Est cu vaccinul Sputnik V.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger