AcasăCORONAVIRUSScade perioada de izolare pentru bolnavii de Covid-19. Cât vor sta în...

Scade perioada de izolare pentru bolnavii de Covid-19. Cât vor sta în casă vaccinații și nevaccinații

izolareScade perioada de izolare pentru bolnavii de Covid-19. Cât vor sta în casă vaccinații și nevaccinații

Perioada de izolare pentru bolnavii COVID a fost scurtată, atât pentru vaccinați, cât și pentru nevaccinați, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Așadar, persoanele nevaccinate și cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile vor sta în carantină 7 zile, iar cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile doar 5 zile.

”a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie”, se arată în ordinul de ministru.

Bolnavii de COVID-19 vor trebui să stea mai puțin în izolare

O altă noutate este faptul că un nou test pozitiv la mai puțin de 90 de zile de la anteriorul test pozitiv nu va fi considerat o nouă infecție, decât dacă simptomele sunt destul de puternice.

”Persoanele aflate în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă. Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă.”

Altă noutate este faptul că, dacă starea pacienților monitorizați la domiciliu se agravează, ei vor fi îndrumați către centre de evaluare pentru a fi tratați sau internați.

author avatar
Andreea Vlad