AcasăCORONAVIRUSSărbătorile de iarnă, sub amenințarea Omicron! Cum poți evita infectarea

Sărbătorile de iarnă, sub amenințarea Omicron! Cum poți evita infectarea

omicronSărbătorile de iarnă, sub amenințarea Omicron! Cum poți evita infectarea

Riscul de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului este foarte mare în preajma Sărbătorilor, când românii se reunesc cu familiile și prietenii. Măsurile adoptate de autoritățile pentru sfârșitul de an sunt prea permisive, cred experții în sănătate publică, care lansează mai multe avertismente.

Medicul Adrian Marinescu le reamintește românilor de pericolele care ne pândesc în această perioadă. Pentru a petrece în siguranță, evitând transmiterea comunitară a virusului, medicul le oferă cetățenilor câteva reguli de bază pe care toată lumea trebuie să le respecte.

Testare înainte de reuniunile de Crăciun

Acesta susține că testarea anti-Covid-19 în momentul în care apare cel mai mic simptom sau preventiv, atunci când știi că vei face parte dintr-un grup de persoane cu care vei interacționa, este una dintre soluțiile care ar putea reduce semnificativ riscurile infectării. De asemenea, specialistul subliniază faptul că, gradul riscului de infectare crește odată cu numărul de persoane cu care intri în contact.

„Este important să luăm în calcul că riscul de infectare este mare. După doi ani avem suficientă experienţă noi toţi să ştim că de sărbători interacțiunile duc la un risc mare de infectare. Cred că am discutat şi în sărbătorile trecute, în momentul în care facem testarea, ori că apare o simptomatologie minimă şi atunci ne putem gândi că este infecția cu SARS-CoV-2, ori că o gândim preventiv, ar putea clar să ne ajute.

În sensul că vom limita, nu înseamnă că o să dispară virusul. În afară de testare ar trebui să şi prevenim interacțiunile, pentru că este clar că dacă vor fi interacțiuni cu un număr mare de persoane extinse va fi un risc mare de infectare. Bine dacă avem aceste rezervări şi nu presupun interacțiuni importante şi ne luăm nişte măsuri, riscul este mai mic, astfel trebuie să ştim că există”, a explicat medicul.

Omicron se răspândește foarte rapid

Dr. Marinescu le recomandă oamenilor ca înainte să-și dorească să pună tradiția pe primul loc, ar trebui să se gândească la consecințe, având în vedere că acestea nu ar fi o surpriză pentru nimeni, România trecând deja prin patru valuri ale pandemiei extrem de agresive.

„Şi chiar dacă tradiția este de a avea interacțiuni cu ceilalți trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie. După Anul Nou este clar că va fi riscul să crească infectările, nu înseamnă că vor fi şi severe. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în valul 4 şi cred că nimeni nu îşi mai dorește să mai ajungă la situaţii complicate. Poate că la anul viitor vom reuși să avem sărbători aşa cum eram obișnuiți înainte de pandemie”, a precizat medicul Adrian Marinescu, la Antena 3.

author avatar
Andreea Vlad