AcasăCORONAVIRUSSărbători în pandemie. Raed Arafat, recomandări în privința vizitelor: ”Este o soluție...

Sărbători în pandemie. Raed Arafat, recomandări în privința vizitelor: ”Este o soluție de mijloc. Riscul este semnificativ”

Vizitele de Sărbători. Raed Arafat, recomandări: ”Este o soluție de mijloc. Riscul este semnificativ” (foto: Facebook)

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă – unele diferite față de anii trecuți, dată fiind pandemia de COVID-19 – autoritățile și specialiștii pun tot mai mult accent pe nevoia ca oamenii să respecte regulile stabilite în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Și să evite petrecerile sau reuniunile cu multe persoane, îndeosebi dacă acestea nu locuiesc în aceeași gospodărie, pentru a se evita pe cât posibil riscul de infectare.

Și cum anii trecuți românii obișnuiau ca îndeosebi în perioada Crăciunului să meargă la rude – inclusiv la părinți și bunici, să se bucure de Sărbători alături de cei dragi, la mese festive sau doar la povești lângă brad, secretarul de stat aflat în fruntea Departamentului pentru Situații de Urgență a recomandat o variantă ”de mijloc”, în cazul în care aceste vizite nu pot fi evitate.

“Dacă vrem să-i vedem, mergem în vizită cu mască și stăm foarte puțin și plecăm. Dar asta înseamnă cu mască, distanțare, mâini dezinfectate, respectarea tuturor regulilor. Pentru cei care nu pot să amâne aceste întâlniri și să se abțină, poate că aceasta este o soluție de mijloc. Riscul este semnificativ, este serios. Nu este de glumit cu el. Această boală s-a dovedit a fi mult mai mult decât au spus unii la început, că este o simplă gripă”, a susținut Raed Arafat, miercuri seară, citat de digi24.ro.

Secretarul de stat a pus accent pe riscurile la adresa persoanelor în vârstă. ”Dacă aduci bunicii de la țară la tine, stai cu ei acasă, cu copii, cu tot, poate că bunicii vor pleca infectați după asta. Trebuie înțeles acest lucru. Nu este o dorință a doctorului Arafat sau a autorităților sanitare sau a oricui să strice vacanța pentru nimeni”, a mai precizat șeful DSU.

Cifrele raportate miercuri

Conform celor mai recente date venite, miercuri, de la Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate 5.991 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).

Până la data de 16 decembrie, la nivel național fost confirmate 571.749 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 469.499 de pacienți au fost declarați vindecați.

De asemenea, în bilanțul COVID din 16 decembrie au fost raportate 164 decese. Și s-a anunțat că în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 11.977, dintre acestea 1.267 fiind internate la ATI.

Câte teste s-au făcut

”Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.505.916 teste. Dintre acestea, 28.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.926 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.265 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 16.410 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 decembrie”, au mai precizat oficialii GCS.