AcasăCORONAVIRUSSarajevo: Covidul ucide mai mulți oameni decât războiul din 1992

Sarajevo: Covidul ucide mai mulți oameni decât războiul din 1992

Coronavirusul ucide zilnic mai mulți oameni în capitala Bosnia-Herțegovina decât războiul bosniac(care a făcut parte din destrămarea Iugoslaviei) din anii 1990, când orașul a fost bombardat timp de patru ani.

În martie au fost înregistrate 18 decese pe zi, potrivit datelelor de la agenția de sănătate publică din Sarajevo. Acestea se compară cu o medie de 3,8 civili uciși în fiecare zi în timpul celor 1.425 de zile ale asediului. Săptămâna trecută, mii de oameni au protestat pe străzi, denunțând răspunsul slab al autorităților în fața pandemiei. Comparațiile cu războiul sunt potrivite într-o țară ale cărei probleme politice actuale au fost preluate în mare parte din conflictul din 1992-1995. La sfârșitul războiului, a fost pus în aplicare un sistem descentralizat pentru a-i mulțumi  pe cei trei beligeranți principali, care pretindeau fiecare că reprezintă interesele grupurilor etnice bosniace, croate și sârbe.Sistemul transferă puterea către 14 unități administrative – în mare parte împărțite de-a lungul liniilor create de armate și agresori în timpul războiului – astfel încât fiecare are sentimentul de a-și determina propria soartă. Cu toate acestea, în criza pandemică acest lucru creează un impas devastator.

„Nu mi-a fost niciodată mai rușine să trăiesc în Bosnia și Herțegovina”

Companiile funerare lucrează la capacitate maximă în Sarajevo, notează Politico. Notificările de deces pentru cetățeni de diferite vârste, afișate pe pereți și indicatoare în toată capitala, se multiplică rapid.Explozia cazurilor este însoțită de consternare din cauza incapacității guvernului de a asigura suficiente vaccinuri. „Nu mi-a fost niciodată mai rușine să trăiesc în Bosnia și Herțegovina”, a spus Irma Plavcic, 38 de ani, blogger și profesor de limba germană. „Rețelele sociale sunt pline de izbucniri de furie împotriva celor care ne modelează destinele”.Autoritățile bosniace au decis să intre în negocieri directe cu producătorii de vaccinuri, odată ce a devenit clar că livrările din sistemul global COVAX vor fi întârziate semnificativ.Cu toate acestea, în Bosnia, stabilirea precisă a persoanelor aflate la putere – și a căror responsabilitate este de a conduce negocierile – poate fi dificilă. Bosnia nu are un minister al sănătății la nivel de stat. În schimb, responsabilitatea pentru problemele de sănătate este împărțită între cele două entități subnaționale, Republica Srpska cu majoritate sârbă din nord și est, și Federația Bosniacă și Croată din Bosnia și Herțegovina. Există, de asemenea, un district autonom în nord, supravegheat de un delegat selectat la nivel internațional. Sistemul complicat, bazat pe acordul de pace care a pus capăt războiului, a fost mult timp învinuit pentru că a împiedicat progresul economic și social al țării. Acum, pandemia a dezvăluit rigiditățile încurcăturii birocratice etnice.

Sistemul de guvernare, o farsă

La Spitalul General din Sarajevo, pacienții Covid sunt furioși: „Această catastrofă a dezvăluit că sistemul nostru de guvernare este o farsă și că oamenii sunt lăsați în voia lor”, a declarat Vedad Zulic, 41 de ani. Între timp, Serbia, vecina estică a Bosniei, conduce una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din Europa. Oferă vaccinurile BioNTech / Pfizer, Moderna, Oxford / AstraZeneca, plus Sinopharm din China și Sputnik V din Rusia. Achizițiile au avut un succes atât de mare încât președintele Aleksandar Vucic a donat vaccinuri Macedoniei de Nord, Muntenegrului și chiar Bosniei, ca instrument de consolidare a influenței sale în regiune. Pentru mulți bosniaci, dependența de bunăvoința lui Vucic este o sursă de umilință și furie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
137 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger