AcasăCORONAVIRUSSanitas-ul cere și testarea personalului medical vaccinat: ”Transmit virusul!”

Sanitas-ul cere și testarea personalului medical vaccinat: ”Transmit virusul!”

Federația Sanitas a cerut Ministerului Sănătății să dea bani spitalelor pentru a asigura testarea cadelor medicale, atât vaccinate, cât și nevaccinate. Sindicaliștii spun că s-a dovedit că și vaccinații transmit virusul și că numai prin testare vor putea fi protejați pacienții. În ce privește proiectul de lege emis de Ministerul Sănătății, Sanitas arată că nu există nicio logică în a obliga salariații din Sănătate să se vaccineze.

Spitalele sunt pline, aproape în egală măsură, și cu cei vaccinați, atrag atenția reprezentanții Federației Sanitas. Aceștia cer testarea tuturor cadrelor medicale, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, pe banii Ministerului Sănătății.

”Noi considerăm că testarea trebuie să se facă în spitale pe banii angajatorului, iar testarea trebuie făcută și la vaccinați, și la nevaccinați, dacă vrem să protejăm pacienții. Am vorbit și noi cu colegi din spitale care tratează Covid și ne-au spus că sunt destul de mulți pacienți vaccinați internați. În plus, noile date științifice arată că și vaccinații pot fac boala și o pot transmite și atunci care este rațiunea când spui că noi trebuie să protejăm pacienții? Vaccinul a apărut și a fost susținut pentru că nu te mai îmbolnăvești, dar acum se recunoaște că nu te protejează de boală, ci faci o formă mai ușoară de boală. Nu există nicio logică în a obliga salariații din Sănătate să se vaccineze, pentru că despre asta vorbim. Dacă ne uităm pe statistici vom vedea că cei mai nevaccinați sunt cei cu venituri mici și nu ai cum să vii la muncă și să aduci și bani de acasă ca să te testezi”, ne-a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas. Acesta susține că relațiile de muncă trebuie să rămână guvernate de principiile nediscriminării și ale egalității de șanse, iar dreptul la muncă este garantat de Constituție.

Medicii, asistentele și pompierii, vizați de Guvern

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sănătății, în vederea desfășurării activității pe perioada stării de alertă, în cadrul unităților sanitare, publice și private, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul unităților subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și în cadrul unităților subordonate, precum și în cadrul laboratoarelor de analize medicale, personalul este obligat să prezinte certificat digital al UE privind Covid-19, în vederea atestării testării, vaccinării sau trecerii prin boală.

”Certificatul verde nu a fost deloc introdus în sensul ăsta, ci pentru a ușura libera circulație pentru persoanele care pleacă în afara țării. Noi suntem în discuții acum cu reprezentanții noștri regionali și vom convoca și un consiliu național, dar sigur vom organiza proteste. Vom ataca în instanță orice decizie de suspendare a activității cadrelor medicale, vom sesiza Avocatul Poporului și vom face toate demersurile legale pe care le putem face. Culmea este că noi suntem pro-vaccinare, marea majoritate a membrilor noștri sunt vaccinați, deci nu suntem împotriva vaccinării. Dar vaccinarea trebuie să rămână o opțiune personală și sub nicio formă nu suntem de acord cu testarea pe bani proprii. Vii acum să vaccinezi cu arcanul, după ce ai făcut întâlnire cu 5.000 de oameni și nu ai făcut nimic în toată perioada asta, că pacienții stau cu zecile pe la UPU, nici paturi nu ai și nici personal. Sunt spitale care nu își permit să piardă nici măcar un angajat”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Personalul medical, transmițător Covid

Ministerul Sănătății consideră că personalul medical reprezintă una dintre categoriile profesionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire de Covid și, implicit, devine transmițător al infecției atât către pacienți, cât și către membrii de familie. ”Pacienții reprezintă cea mai vulnerabilă categorie în a dezvolta forme severe ale bolii, datele statistice, raportările zilnice demonstrând faptul că persoanele care prezintă afecțiuni sunt categoriile cele mai afectate, iar măsurile care trebuie avute în vedere pentru protejarea acestora trebuie să fie adoptate în regim de urgență”, arată Ministerul Sănătății.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.106 afisari