AcasăCORONAVIRUSSănătatea conectată: viitorul este aici

Sănătatea conectată: viitorul este aici

În fiecare zi, la spitalul din Verdun, medicul Jean Claude Cornu verifică datele transmise prin brățările conectate ale pacienților  Covid, care s-au întors acasă: sănătatea conectată este deja o realitate.

Această brățară – dezvoltată de start-up-ul Biosency – indică informații esențiale la pacienții cu coronavirus, inclusiv cei încă supuși terapiei cu oxigen.

„În loc să ținem pacienții internați mult timp, îi putem urmări acasă. Acest sistem este esențial când serviciile de sănătate sunt copleșite”, subliniază medicul pneumolog.

Până la pandemie, sănătatea conectată era doar un concept relativ vag pentru publicul larg. Dar Covid a schimbat situația, iar consultarea unui medic aflat uneori la celălalt capăt al Franței a devenit o practică mai comună.

Acesta este doar un exemplu dintre multe. Covidom, o aplicație online, a făcut posibilă urmărirea a zeci de mii de pacienți cu Covid-19 acasă. Fără a uita de platforma guvernamentală Sidep, care face posibilă obținerea online a rezultatelor testelor de screening Covid, reamintește William Rolland, specialist e-sănătate pentru Snitem, sindicatul profesional din sectorul dispozitivelor medicale.

Dar nu numai Franța a implementat aceste politici,  apariția noilor tehnologii a permis dezvoltarea a sute de start-up-uri din domeniul sănătății în întreaga lume. Fie pentru telemonitorizare și teleconsultare, fie în domeniul extins al inteligenței artificiale, care deja ajută la dezvoltarea medicamentelor viitorului.

Piața este uriașă. Potrivit unui studiu al Frost & Sullivan, ar putea ajunge la 235 de miliarde de dolari în 2023. Suficient pentru a stârni interesul marilor companii tehnologice. Apple a lansat ceasul său conectat. Amazon nu este de mai prejos, cu o filială de teleconsultație, în timp ce Alphabet, compania-mamă a Google, dezvoltă Verily, o filială de “life sciences”.

Spitalele au din ce în ce mai multă nevoie de acest tip de medicină conectată, ar ușura presiunea incredibilă cu care s-au confruntat în ultimii doi ani, în timp ce agențiile de reglementare sunt pregătite să stabilească standarde rapid.

Mai presus de toate, problema confidențialității datelor pacienților este esențială. Există mai multe prevederi legale în Europa, precum reglementarea GDPR, explică Laurence Huin, avocat în domeniul sănătății digitale la Houdart & Associates.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger