AcasăCORONAVIRUSSalvarea omenirii stă în Inteligența Artificială. Supercalculatorul care analizează 2,5 miliarde de...

Salvarea omenirii stă în Inteligența Artificială. Supercalculatorul care analizează 2,5 miliarde de combinații genetice pentru a sparge codul Covid!

Un studiu genetic al pacienților cu COVID-19 furnizat de către super calculatorul Summit, ar putea fi un pas către înțelegerea modului în care noul coronavirus cauzează bolile respective. Acesta a analizat datele despre COVID-19 și a ajutat la elaborarea „ipotezei bradikininei”, relatează euronews.

Summit-ul, aflat în Laboratorul Național Oak Ridge din SUA, a analizat 40.000 de gene din 17.000 de probe la începutul acestei veri, în încercarea de a înțelege virusul, a explicat expertul Thomas Smith într-un articol pe platforma Medium.

Chiar dacă mașina este al doilea cel mai rapid calculator din lume, procesul i-a cerut să analizeze 2,5 miliarde de combinații genetice, lucru care a durat peste două săptămâni.

Rezultatele sale au indicat faptul că bradikinina, un compus chimic natural care reglează tensiunea arterială, ar putea explica multe fațete ale COVID-19 și unele dintre simptomele sale.

Descoperirile pot arăta de ce virusul cauzează probleme vasculare la anumiți pacienți, de la accidente vasculare cerebrale până la inflamarea pielii sau degetelor de la picioare, precum și indicarea unor noi terapii potențiale pentru tratarea celor mai grave simptome ale acestuia.

Virusul a evoluat dramatic

Confruntați cu un nou virus și o boală necunoscută, autoritățile sanitare și personalul medical au învățat în timp ce anume poate trata noul coronavirus.

La început, virusul părea să se manifeste ca un sindrom respirator, denumirea sa științifică completă fiind încă Sindromul respirator acut sever 2, SARS-CoV-2, cu simptome similare cu o răceală gravă sau gripa, însă, în curând, medicii din prima linie au început să raporteze alte simptome care erau mai severe: accidente vasculare cerebrale, probleme cardiace, afecțiuni ale pielii și probleme circulatorii, în special la nivelul picioarelor. Dereglările hormonale au fost, de asemenea, detectate în unele cazuri.

Cadrele medicale au început să-și dea seama că oferirea de oxigen pacienților cu probleme grave sau intubarea acestora (protocolul inițial pentru insuficiența respiratorie), nu a oferit întotdeauna rezultatele dorite.

Încetul cu încetul, semnele indicau că cele mai grave cazuri și decesele erau cauzate de o furtună de citokine, adică răspunsul exagerat al sistemului imunitar al pacientului, capabil să afecteze organele vitale.

Oamenii de știință care au interpretat datele Summit, care și-au publicat concluziile în jurnalul eLife, cred că un val masiv de bradikinină (o disfuncție a sistemului vascular care determină scurgerea vaselor de sânge) este responsabilă pentru multe dintre cele mai letale simptome ale COVID-19.

Covid-19, hoțul din corpul uman

Teoria se bazează pe ideea că infecția începe odată cu intrarea virusului în organism prin receptorii ACE2, prezenți pe scară largă în nas, dar și în intestine, rinichi și inimă.

Summit-ul a arătat echipei de cercetători că efectele COVID-19 nu s-au limitat la cele cauzate de colonizarea receptorilor ACE2: virusul este capabil să le manipuleze și pe acestea.

SARS-CoV-2 crește nivelul de ACE2, astfel tensiunea arterială din corp scade, și acționează împotriva unei alte enzime cunoscute sub numele de ACE (aceasta are efectul opus), lăsând ușa deschisă pentru bradikinină, au scris cercetătorii în revista științifică. De asemenea, bradikinina necontrolată provoacă permeabilitate și dilatare vasculară, precum și hipotensiune arterială, au adăugat aceștia.

Sistemul respirator nu mai rezistă

Pacienții cu COVID-19 afectați de valul de bradikinină „se îneacă” deoarece alveola lor pulmonară este acoperită cu o substanță asemănătoare jeleului.

Multe cadre medicale au raportat leziuni ale vaselor de sânge din sistemului respirator și ale altor organe. Acest lucru ar explica de ce, în unele cazuri, administrarea oxigenului sau conectarea pacienților la aparatele respiratorii a fost inutilă.

Pacienții cu risc major

Un alt mister al COVID-19 este motivul pentru care unii pacienți au suferit mai mult decât alții de simptome mai grave, deși există factori de risc cunoscuți, cum ar fi vârsta, obezitatea și diabetul.

Din ce în ce mai mult, se pare că femeile sunt mai puțin susceptibile de a muri din cauza COVID-19. Cercetătorii consideră că prezența unei proteine (timozina beta-4), care este de două ori mai mare la femei decât la bărbați, ar putea proteja femeile de unele dintre cele mai grave simptome ale noului coronavirus.

Cercetătorii au ajuns, astfel, la concluzia că eforturile de a găsi un tratament pentru aceste simptome ar trebui să se concentreze pe reducerea  bradikininei din corp.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
558 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger