Cauta

S-a terminat Covidul. Testarea gratuită, doar pentru simptomatici

Cad afacerile cu testările PCR

Institutul Național de Sănătate Publică a schimbat în totalitate metodologia de supraveghere a Covid-19. Astfel, de testare gratuită vor mai beneficia doar persoanele simptomatice, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. Chiar dacă starea de alertă s-a încheiat, INSP susține că este necesară continuarea supravegherii epidemiologice, dar într-o nouă abordare.

Deși starea de alertă pe teritoriul României a încetat pe data de 8 martie 2022, având în vedere faptul că SARS-CoV-2 va continua să circule și este posibilă apariția de noi variante ale virusului, este necesară continuarea supravegherii epidemiologice a Covid-19 într-o nouă abordare, arată Institutul de Sănătate Publică, în ultima actualizare a metodologiei de supraveghere a noului coronavirus. Scopul INSP este cunoașterea situației epidemiologice a Sindromului respirator acut cu noul coronavirus în România și recomandarea de măsuri/intervenții pentru prevenirea apariției de noi cazuri și focare.

Astfel, institutul va urmări stabilirea caracteristicilor clinico-epidemiologice ale cazurilor de Covid-19, de la caracteristici de persoană, loc și timp ale cazurilor, condiții fiziologice și medicale pre-existente și reinfecții, până la antecedente vaccinale. Totodată, se vor face estimări ale severității Covid-19, descrieri ale caracteristicilor genetice ale SARS-CoV-2, precum și estimări ale impactului acestora asupra transmisibilității și severității. Informațiile obținute prin activitățile de supraveghere vor fi utilizate și pentru evaluarea de risc națională, precum și în luarea deciziilor în cadrul răspunsului. Mai exact, Institutul Național de Sănătate Publică anunță intrarea în faza endemică a noului coronavirus, în care se va trece la supraveghere preventivă, aceasta fiind premergătoare declarării sfârșitului pandemiei.

Testarea nu mai este obligatorie

Una dintre schimbările importante din metodologia de supraveghere este aceea că în toate cazurile care întrunesc criteriile clinice sau imagistice, precum și cele care au legături epidemiologice cu un caz confirmat testarea nu mai este obligatorie, ci doar recomandată. Totodată, recomandările de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 devin doar recomandări pentru testare, ceea ce poate însemna că testarea RT-PCR și cea cu test rapid antigenic nu vor mai fi gratuite.

De altfel, cea mai importantă modificare din metodologia de supraveghere este aceea că singurele persoane pentru care se recomandă testarea, fără a fi obligatorie, sunt cele simptomatice, care vor face testare rapidă la medicul de familie, iar persoanele simptomatice care au ieșit negativ la testul rapid vor face testul RT-PCR. ”În condițiile co-circulației în România a variantei Omicron (dominantă) și a variantei Delta (în scădere marcată), se recomandă achiziționarea, cu prioritate, de kituri care să permită detecția mutațiilor caracteristice acestor variante”, precizează INSP. De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică a scos de la capitolul ”tip de supraveghere” alerta epidemiologică activă, singurele rămase fiind supravegherea bazată pe caz și cea pasivă.

Se întoarce gripa

Depistarea unui focar cu minimum trei cazuri va necesita investigație epidemiologică aprofundată efectuată de DSP. Dacă întinderea geografică a focarului depașește două județe din regiuni diferite, CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile) va acorda asistența tehnică în desfășurarea investigației epidemiologice. Potrivit INSP, vor fi identificați contacții și se va recomanda prezentarea la medic în cazul debutului unor eventuale simptome în perioada de 7 zile de la ultima expunere la cazul confirmat, iar primele 5 cazuri suspecte din focarele care evoluează în unități sanitare sau centre rezidențiale vor fi testate atât pentru Covid-19, cât și pentru gripă, utilizându-se teste multiplex.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Nicolae Ceaușescu a fugit zilele trecute din cimitirul de la Moscova
  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Culmea obedienței. Europenii au știut că vaccinul Covid este periculos
  • Exit mobile version