AcasăCORONAVIRUSS-a terminat Covidul. Testarea gratuită, doar pentru simptomatici

S-a terminat Covidul. Testarea gratuită, doar pentru simptomatici

Cad afacerile cu testările PCR

Institutul Național de Sănătate Publică a schimbat în totalitate metodologia de supraveghere a Covid-19. Astfel, de testare gratuită vor mai beneficia doar persoanele simptomatice, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. Chiar dacă starea de alertă s-a încheiat, INSP susține că este necesară continuarea supravegherii epidemiologice, dar într-o nouă abordare.

Deși starea de alertă pe teritoriul României a încetat pe data de 8 martie 2022, având în vedere faptul că SARS-CoV-2 va continua să circule și este posibilă apariția de noi variante ale virusului, este necesară continuarea supravegherii epidemiologice a Covid-19 într-o nouă abordare, arată Institutul de Sănătate Publică, în ultima actualizare a metodologiei de supraveghere a noului coronavirus. Scopul INSP este cunoașterea situației epidemiologice a Sindromului respirator acut cu noul coronavirus în România și recomandarea de măsuri/intervenții pentru prevenirea apariției de noi cazuri și focare.

Astfel, institutul va urmări stabilirea caracteristicilor clinico-epidemiologice ale cazurilor de Covid-19, de la caracteristici de persoană, loc și timp ale cazurilor, condiții fiziologice și medicale pre-existente și reinfecții, până la antecedente vaccinale. Totodată, se vor face estimări ale severității Covid-19, descrieri ale caracteristicilor genetice ale SARS-CoV-2, precum și estimări ale impactului acestora asupra transmisibilității și severității. Informațiile obținute prin activitățile de supraveghere vor fi utilizate și pentru evaluarea de risc națională, precum și în luarea deciziilor în cadrul răspunsului. Mai exact, Institutul Național de Sănătate Publică anunță intrarea în faza endemică a noului coronavirus, în care se va trece la supraveghere preventivă, aceasta fiind premergătoare declarării sfârșitului pandemiei.

Testarea nu mai este obligatorie

Una dintre schimbările importante din metodologia de supraveghere este aceea că în toate cazurile care întrunesc criteriile clinice sau imagistice, precum și cele care au legături epidemiologice cu un caz confirmat testarea nu mai este obligatorie, ci doar recomandată. Totodată, recomandările de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 devin doar recomandări pentru testare, ceea ce poate însemna că testarea RT-PCR și cea cu test rapid antigenic nu vor mai fi gratuite.

De altfel, cea mai importantă modificare din metodologia de supraveghere este aceea că singurele persoane pentru care se recomandă testarea, fără a fi obligatorie, sunt cele simptomatice, care vor face testare rapidă la medicul de familie, iar persoanele simptomatice care au ieșit negativ la testul rapid vor face testul RT-PCR. ”În condițiile co-circulației în România a variantei Omicron (dominantă) și a variantei Delta (în scădere marcată), se recomandă achiziționarea, cu prioritate, de kituri care să permită detecția mutațiilor caracteristice acestor variante”, precizează INSP. De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică a scos de la capitolul ”tip de supraveghere” alerta epidemiologică activă, singurele rămase fiind supravegherea bazată pe caz și cea pasivă.

Se întoarce gripa

Depistarea unui focar cu minimum trei cazuri va necesita investigație epidemiologică aprofundată efectuată de DSP. Dacă întinderea geografică a focarului depașește două județe din regiuni diferite, CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile) va acorda asistența tehnică în desfășurarea investigației epidemiologice. Potrivit INSP, vor fi identificați contacții și se va recomanda prezentarea la medic în cazul debutului unor eventuale simptome în perioada de 7 zile de la ultima expunere la cazul confirmat, iar primele 5 cazuri suspecte din focarele care evoluează în unități sanitare sau centre rezidențiale vor fi testate atât pentru Covid-19, cât și pentru gripă, utilizându-se teste multiplex.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
950 afisari

7 COMENTARII

  1. Daca va uitati la conditiile de intrare in tarile europene LPF , pass covid sau testare sunt la loc de cinste. Numai Romania a scos pass covid si lpf ptr ca suntem multi care nu am pus botul la marea plandemie.

  2. Doamna Marcu va rugam din suflet cercetati urmatorul subiect: pacientii din spital de stat/private nu sunt primiti daca nu au test anti-covid si refuza sa poarte masca.

  3. nici acum dupa doi ani nu stiu care -i deosebirea dintre covid si raceala . pentru ce a fost prosteala asta ?

  4. De parca pana acum a fost gratuita ! DSP cerea telefonic 400 de lei sa vina la domiciliul simptomaticului acu o luna juma’.Si venea la 2-3 zile.Daca crapai nu era vina lor.

  5. sars-cov-2,
    Sindrom Acut Respirator SEVER
    „virozele respiratorii” si gadiliciuri in gatzi dau multe alte simptome…..

  6. PCR-u de care-a zis CDC că nu-i bun iar inventatorul procedeului de laborator, Kary Mullis, a zis să nu se folosească test că dă ce rezultat vrei?
    Măi oameni buni, chiar le înghțiți toate minciunile?

  7. Totusi cum explicati ca la fiecare colt de strada in spatiile comerciale goale s-a deschis cate un centru de testare ? Ati observat si dvs. cum au aparut ca ciupercile dupa ploaie ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger