AcasăCORONAVIRUSS-a terminat Covid –începe epidemia de gripă?

S-a terminat Covid –începe epidemia de gripă?

Vârful sezonului de gripă ar fi putut fi suprimat artificial prin restricții pandemice, crescând posibilitatea unei explozii a cazurilor la primăvară sau mai târziu în cursul anului, au avertizat experții în sănătate.

Sezonul de gripă 2020-2021 a fost excepțional de blând în cea mai mare parte a lumii, deoarece aceste restricții dure anti-Covid, abandonate acum în tot mai multe țări, au anulat majoritatea cazurilor, dar medicii și epidemiologii se tem de o pierdere în masă a imunității legate de gripa sezonieră.

Teoretic, măsurile de încetinire a variantei Omicron, au părut că acoperă și vârful gripei, dar riscul persistă pentru 2022 mai mult decât în mod normal, a declarat Pasi Penttinen,  oficial la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

El a indicat pandemia H1N1 din 2009 ca exemplu de val care a început în timpul verii, în afara sezonului obișnuit de gripă.

Alicia Budd, epiemiolog în SUA, susține că este posibil un vârf al sezonului gripei, indicând contagiunile din emisfera sudică, care acționează precum un indicator a ceea ce va avea loc câteva luni mi târziu în emisfera nordică.

Țările din America de Sud, inclusiv Brazilia, Chile, Paraguay și Uruguay, se confruntă în prezent cu creșteri ale infecțiilor gripale în afara perioadelor în care se înregistrează în mod normal cazurile.

“Amenințarea unui focar de gripă se poate menține, deoarece vaccinul antigripal s-ar putea să nu fie atât de eficient în acest an împotriva tulpinii H3N2 dominante în prezent”, a declarat Pattingen pentru Financial Times.

Alți medici din Europa au afirmat că sezoanele de gripă pe continent se desfășoară în ritmuri diferite, iar actualizarea vaccinului trebuie făcută cu cel puțin 6 luni înainte de anunțarea unei epidemii.

„Există posibilitatea apariției unui sezon de gripă la sfârșitul primăverii sau vara, cu cele mai severe rezultate la vârstnici și persoane care nu au acumulat o protecție imunitară. Dar nu este exlus să asistăm la un focar simultan de Covid și gripă, deși protecția împotriva acestor boli pare mai mare decât în 2021”, a declarat John McCauley, directorul Centrului Medical al Institutului Francis Crick din Londra, responsabil cu analiza virusurilor gripale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor