AcasăCORONAVIRUSS-a stabilit. Pandemia se termină în 31 martie 2022

S-a stabilit. Pandemia se termină în 31 martie 2022

Ioana Mihăilă ne mai dă încă 7 luni de pandemie

Plata medicilor vaccinatori se va mai face până în 31 martie 2022, a decis Ministerul Sănătății, semn că atunci se va termina și cu pandemia. Medicii infecționiști spun că valul 4 va fi ultimul val, previziunile arătând că acesta nu va pune probleme grave sistemului sanitar. Cercetătorii americani spun și ei că varianta Delta este ultima modificare pe care o mai poate avea noul coronavirus.

Ministerul Sănătății a pregătit modificarea Ordonanței 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva Covid-19, stabilind și bani mai mulți pentru medici, dar și un termen final al imunizării populației. Astfel, potrivit proiectului de ordonanță de urgență, medicii de familie aflați în realații contractuale cu casele de asigurări de sănătate vor putea vaccina nu numai persoanele înscrise pe lista proprie, ci și pe cele care nu au medic de familie sau care au medic, dar acesta nu vaccinează. În acest caz, plata rămâne 40 de lei pe persoană vaccinată cu schema completă și validată în Registrul electronic național de vaccinare. Pentru medicii de familie care se deplasează la domiciliul persoanei și administrează vaccinul anti-Covid, tariful plătit crește la 60 de lei pentru fiecare persoană vaccinată cu schema completă și validată în Registrul național. O altă noutate este plata medicilor de specialitate din cadrul structurilor ambulatorii, inclusiv din cadrul ambulatoriului integrat din structura unităților sanitare cu paturi, care vor primi câte 40 de lei pentru fiecare cetățean vaccinat cu ambele doze sau cu schema completă și pentru validarea în Registrul național. Plata personalului medico-sanitar și a registratorilor medicali din centrele de vaccinare, a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriu și din spitale care vaccinează populația va fi suportată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Liber la aruncarea vaccinurilor

Dacă până acum pierderile la vaccinuri erau acceptate în limita a 10% din cantitatea distribuită, potrivit proiectului de act normativ emis de Ministerul Sănătății, pot fi aruncate până la 25% din doze. ”Pentru vaccinurile împotriva Covid-19 sunt admise pierderi anuale cantitative și valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanț de depozitare, distribuție și consum al vaccinurilor. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare entitate implicată în procesul de vaccinare. Spre deosebire de vaccinurile obișnuite, cele împotriva Covid-19 sunt multidoză, adică dintr-un flacon se pot extrage mai multe doze (2-10 doze) care trebuie folosite imediat, pentru că nu pot fi păstrate mai multe ore. Din aceste motive, limita acceptată de pierderi pentru aceste vaccinuri nu poate fi aceeași ca în cazul celor obișnuite”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. Totodată, plata personalului medico-sanitar implicat în campania de vaccinare se va face până la 31 martie 2022, semn că, la acea dată, pandemia nu va mai exista.

Ultimul val

Medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balş”, din București, consideră că noul coronavirus ”se va pierde cu siguranță destul de curând”. ”E cam ultimul val situația epidiomiologică din toamna asta și din iarnă”, a declarat dr. Adrian Marinescu. În ce privește valul 4, toți medicii români au declarat, la unison, că acesta nu va mai fi unul care să pună probleme deosebite sistemului de sănătate. Mai mult, cercetătorii americani au afirmat că varianta Delta a virusului este ultima zvâcnire a acestuia, după care SARS-Cov-2 nu va mai fi decât un virus obișnuit.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.