AcasăCORONAVIRUSS-a sfârșit! Intrăm în ultima lună de pandemie și restricții

S-a sfârșit! Intrăm în ultima lună de pandemie și restricții

A început numărătoarea inversă

Cel mai probabil, luna februarie va fi ultima lună de pandemie, iar din martie restricțiile vor dispărea, treptat, dar rapid, din toată lumea. Suprimarea libertăților, prin frica indusă și întreținută de autorități, nu mai este acceptată de nimeni. Oamenii și-au pierdut răbdarea și protestele extinse în toate statele care au practicat politici opresive au determinat guvernele să facă pasul înapoi.

Încercările disperate ale mass-media și ale unor oficiali din guverne și din organisme internaționale de a induce spaima cu numărul uriaș de cazuri Covid din lume nu mai au niciun efect. Deja raportările oficiale arată că explozia de infectări este invers proporțională cu internările și decesele, astfel că menținerea restricțiilor nu mai are nicio justificare. Vaccinarea a jumătate din populația globului nu a avut niciun efect în stoparea pandemiei.

Motivul pentru care ne apropiem de final este acela că noul coronavirus și-a dezvoltat o ultimă variantă inofensivă, care face acum ceea ce nu au fost în stare vaccinurile să facă: produce imunizarea în masă. Un alt motiv este acela că, după doi ani de circulație a virusului, imunizarea naturală s-a produs într-o proporție covârșitoare în țările care nu au practicat restricții exagerate, care nu au făcut decât să amâne ceea ce se întâmplă acum. Putea fi altfel abordată pandemia? Cu siguranță! Dacă în 2020, anul bâjbâielilor prin întuneric, incapacitatea sistemelor medicale de a gestiona situația a fost, oarecum, scuzabilă, în 2021, când au existat tratamente eficiente, nimeni nu poate avea circumstanțe atenuante pentru numărul de morți care a urmat.

Dar, privind imaginea în ansamblu, aproape niciun guvern nu adoptat această politică. Frapant este cazul recent al unui medic italian care a tratat cu succes acasă mii de pacienți Covid și care este acum anchetat de autorități. În loc să fie declarat erou, așa cum a fost și cazul medicului român Flavia Groșan, acesta trebuie să suporte consecințele pentru că a îndrăznit să salveze oamenii. Iar asta arată încă o dată că intenția guvernelor nu a fost nicidecum aceea de a lupta pentru sănătatea populației, ci dimpotrivă.

OMS face un prim pas

După ce s-au agitat, strigând că pandemia nu s-a încheiat și că Omicronul ucide, reprezentanții OMS au început să dea înapoi, conștienți de valul de indignare care riscă să-i spulbere. Ieri, Organizația Mondială a Sănătății a emis un comunicat în care cerea statelor lumii să nu mai impună restricții de călătorie, chiar dacă situația epidemiologică se înrăutățește. În contextul răspândirii Omicron, interdicția de a călători este ineficientă în combaterea răspândirii virusului, consideră acum OMS. În fapt, repeziciunea cu care se răspândește ultima variantă a Covid nu mai poate fi încetinită și oprită în niciun fel, iar exemplul Australiei este cel mai concludent. Deși și-a vaccinat aproape toată populația și și-a închis, de doi ani, granițele, țara se confruntă cu cel mai mare număr de infectări înregistrat vreodată. Mai mult, OMS a devoalat și inutilitatea certificatului verde, arătând că nu poți impune un astfel de document în condițiile în care nu toți oamenii sunt vaccinați.

Gheorghiță o ține cu vaccinarea copiilor

Poate cea mai mare aberație, ca să nu zic crimă, în această perioadă a pandemiei, a fost vaccinarea copiilor. Deși s-a parademonstrat că au un sistem imunitar extrem de bine pus la punct, copiii au fost luați în vizor, pentru îndeplinirea planului vaccinării globale. Dacă ei nu fac forme grave și vaccinul te-ar proteja doar de forme grave, de ce îi vaccinezi? Nu știm deocamdată câți copii au fost injectați la nivel mondial, însă, în România, Valeriu Gheorghiță ne-a anunțat triumfător că s-au programat 2.841 de copii cu vârste între 5 și 11 ani pentru vaccinare. Că acest Gheorghiță are un obiectiv, este de înțeles, dar nu voi putea înțelege niciodată cum pot părinții să își duc în mod conștient copiii la injectare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.