AcasăCORONAVIRUSS-a schimbat Covidul! Mai contagios, dar mai puțin agresiv

S-a schimbat Covidul! Mai contagios, dar mai puțin agresiv

COVID-19 Coronavirus Symptoms. X-ray human body parts infected by COVID-19 virus shot from smart phone screen

Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus nu poate fi pusă doar în seama nerespectării regulilor de către populație, susține președintele Societății Române de Epidemiologie, prof.dr.Doina Azoicăi. Aceasta arată că vinovat este și virusul, care și-a schimbat comportamentul, având o rată de transmitere mult mai mare, însă un nivel mai scăzut de agresivitate.

Covid-19 a devenit mult mai contagios în ultima vreme, dovadă și numărul de cazuri în creștere accelerată nu numai în România, ci și în celelalte țări din lume. Vestea bună este că virusul și-a pierdut din agresivitate, dovadă fiind și numărul tot mai mare de asimptomatici sau cu forme ușoare ale bolii, susțin epidemiologii. ”Creșterea este mare în România, 145 de cazuri la suta de mii de locuitori. Sunt însă mulți cu teste pozitive, la cerere sau pe definiții de caz, care sunt asimptomatici. Indicele de transmisibilitate a virusului a crescut peste 1,5. Acum circulă o tulpină ușor transmisibilă. Virusul s-a schimbat, chiar dacă nu major, cu variații antigenice, dar s-au schimbat caracteristicile tulpinei circulante, mai exact, virusul și-a schimbat comportamentul.

Este normală această schimbare, după o perioadă atât de mare de circulație și după ce a afectat un număr extrem de ridicat de persoane, virusul s-a adaptat. A devenit mai transmisibil, însă agresivitatea lui a scăzut. Faptul că avem, totuși, un număr mai mare de cazuri la ATI este cauzat și de acest nivel ridicat de transmisibilitate, pentru că virusul ajunge și la grupurile de risc, vârstnicii, precum și cei cu boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli renale, cancer, care riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii. Cel puțin în ceea ce-i privește pe oamenii cu vârste de peste 65 de ani ar fi bine ca aceștia să fie protejați, prin implicarea ONG-urilor, de exemplu, care ar putea să-i ajute făcându-le cumpărături ca să nu mai fie nevoiți să intre în aglomerațiile din piețe”, ne-a declarat prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie. La capitolul vești bune poate fi încadrat și faptul că un nou tratament, pe bază de anticorpi monoclonali, aflat și la noi în studii clinice, pare a fi soluția pentru vindecarea de Covid, ne mai spune prof.dr.Doina Azoicăi.

Focarele din căminele de bătrâni cresc raportările

Pe primul loc la numărul de focare se află, de departe, centrele rezidențiale de bătrâni și copii, urmate apoi de unitățile medicale și cele de producție. ”Focarele din centrele rezidențiale pentru copii și bătrâni nu sunt suficient manageriate pentru că nu există îndeajuns personal care să facă anchete epidemiologice, să stabilească și să izoleze contacții, adică să fie spații dedicate pentru izolare, pentru că pe acești oameni nu ai cum să-i trimiți acasă și nu ai cum să-i arunci în stradă. Atâta timp cât nu ai unde să-i izolezi, ei se vor contamina unul de la altul. Aceste focare, aproape 50 la nivel național, sunt recunoscute, sunt importante și greu de gestionat și aduc, într-adevăr, un plus de cazuri în raportări. Dar există și focare comunitare.

Lumea a început să conștientizeze și tot mai mulți își fac testări pe banii lor. Oamenii au înțeles că nu trebuie să aștepte să vină DSP-ul să-i testeze, că n-o să vină. Vorbim aici de oameni cu posibilități materiale, nu cei necăjiți, pentru că un test costă între 350 și 400 de lei și nu sunt mulți cei care și-l pot permite”, ne-a precizat prof.dr.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologice. De remarcat este și faptul că numărul testărilor la cerere a crescut foarte mult în ultima săptămână, astfel că acestea au ajuns să reprezinte aproape jumătate din cele efectuate din banii Ministerului Sănătății.

”Nu ar fi prudent să mai facem alegeri”

Având în vedere explozia numărului de cazuri Covid după organizarea alegerilor locale, epidemiologii spun că nu ar fi prudent să mai organizăm alte alegeri în decembrie, mai ales că se așteaptă la o creștere alarmantă a numărului de infectări. ”Probabil că ne putem aștepta să ajungem și la 5.000 de cazuri pe zi. Nu știu ce va fi până la data alegerilor parlamentare, dar, dacă numărul de cazuri va fi foarte mare, nu este prudent să accepți desfășurarea alegerilor. Să știți că nu este nevoie de încălcări flagrante ale regulilor, ci o mică breșă într-o situație dată creează riscul de transmitere a virusului”, ne spune prof.dr.Doina Azoicăi. Între timp, însă, Ministerul Afacerilor Interne a declanșat procedurile pentru licitație în vederea achiziționării a 9.000.000 de măști, 4.000.000 de mănuși și a 50.000 de litri de dezinfectanți pentru mâni, în vederea organizării alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.223 afisari

1 COMENTARIU

  1. De vina este vremea, covidul, poporul, chinezii, rușii oricine mai putin jegurile de la guvernare. Ba ne lași cu prosteală asta

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger