AcasăCORONAVIRUSS-a dat undă verde pentru doza booster a vaccinului Moderna

S-a dat undă verde pentru doza booster a vaccinului Moderna

vaccinEMA a dat undă verde pentru doza booster a vaccinului Moderna

Specialiștii din cadrul FDA au votat, joi, în unanimitate recomandarea autoritării dozei de urgență a boosterului vaccinului Moderna.

Toți cei 19 membri ai comitetului au susținut autorizarea unei doze de 50 de micrograme – jumătate din cantitatea folosită pentru primele doze ale vaccinului, la cel puțin șase luni după prima imunizare, și doar pentru câteva categorii de persoane: cei peste 65 de ani, cei cu vârste între 18 și 64 de ani ce prezintă un risc crescut, și persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani a căror expunere la coronavirus din cauza serviciului îi pune în pericol, potrivit CNBC.

Comitetul FDA a fost de acord că utilizarea unei doze booster ar fi sigură și eficientă pentru persoanele cu sistem imunitar grav slăbit, la șase luni după primele doze.

Moderna a cerut aprobarea de urgență a unei jumătăți de doză de vaccin pentru o anumită de categorie de persoane.

Supra-rapel pentru adulții cu risc

Și EMA a transmis în urmă cu câteva zile ca persoanele cu „sistem imunitar extrem de slăbit” să primească o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna COVID-19.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a declarat că persoanelor cu vârsta peste 18 ani ar trebui să li se ofere un rapel la cel puțin 28 de zile după a doua doză.

Recomandările au fost emise după ce datele au arătat o creștere a nivelurilor de anticorpi după administrarea de seruri Pfizer-BioNTech la 6 luni după a doua doză de vaccin la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

author avatar
Andreea Vlad