AcasăCORONAVIRUSS-a avizat primul autotest antigen COVID în România

S-a avizat primul autotest antigen COVID în România

S-a avizat primul autotest antigen COVID în România (foto: Facebook)

Situația generată de noul coronavirus continuă să preocupe. Se discută constant despre campania de vaccinare, dar și despre testarea pentru depistarea infectărilor cu SARS-CoV-2. Totul, în contextul în care se speră la revenirea, cât mai curând posibil, la ”normalitatea” de dinaintea izbucnirii pandemiei COVID. 

Iar pe măsură ce se continuă, la nivel național, campania de vaccinare antiCOVID, pe care autoritățile o doresc accelerată, joi dimineață s-a aflat că în România a fost validat un prim autotest pentru diagnosticarea COVID-19.

Este vorba despre un produs dezvoltat și comercializat de către DDS Diagnostic și validat, anunță compania în cauză, de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), pentru uz personal.

Într-un comunicat transmis joi se precizează faptul că testul în cauză poate fi făcut fără supraveghere medicală. Și că ar avea o precizie de peste 98%. Testarea presupune o recoltare nazală. ”Primele Autoteste Antigen din România pentru diagnosticul SARS-CoV-2 sunt neinvazive, se pot face în orice moment al zilei, fără supraveghere medicală și au o acuratețe foarte mare. Tamponul nazal se introduce doar 2-3 cm în nas. Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, „se curăță” interiorul nării, nu irită și nu creează niciun fel de neplăcere persoanei care dorește să se testeze”, conform precizărilor reprezentanților companiei.

Stan: Testarea nu mai este condiționată de prezența personalului medical autorizat

Fondatorul și liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic, Dana Stan, a făcut referire la principalul avantaj conferit de acest autotest rapid. ”Demersul de certificare oficială a testului rapid produs de noi ca Autotest s-a făcut cu scopul de a susține și ușura procesul de testare în masă și în România, așa cum au făcut și alte țări europene, precum Germania, Franța, Austria, prin validarea testelor pentru uz personal. Autotestarea permite deblocarea rapidă a multor domenii de activitate importante, cum sunt Educația, Cultura, HoReCa etc.

Cel mai mare avantaj este faptul că, prin acest produs, testarea nu mai este condiționată de prezența personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă și la scară largă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, a personalului HoReCa, și a celorlalte categorii socio-profesionale blocate de mai bine de un an din cauza pandemiei”, susține Dana Stan.

DDS Diagnostic este prima companie din România care produce si comercializează acest tip de teste, disponibile pentru achiziționare atât online, cât și în rețelele de farmacii și magazinele partenere.