AcasăCORONAVIRUSS-a aflat! Vaccinarea cu a treia doză începe săptămâna viitoare. Cîțu a...

S-a aflat! Vaccinarea cu a treia doză începe săptămâna viitoare. Cîțu a anunțat data – VIDEO

S-a aflat! Vaccinarea cu a treia doză începe săptămâna viitoare. Cîțu a anunțat data - VIDEO

La finele ședinței de Guvern de miercuri, 22 septembrie, dar și în contextul în care în cursul acestei zile a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului, premierul Florin Cîțu a anunțat când va începe administrarea celei de-a treia doză de vaccin antiCovid în România.

”Începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială”, a precizat Cîțu, în fața presei.

CNCAV, anunț despre administrarea dozei de rapel – doza 3 – în România

Precizări în acest sens au venit, totodată, și din direcția CNCAV-ului.

”Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, se menționează într-un comunicat.

Mențiuni importante

Totodată, oficialii Comitetului au mai făcut unele precizări menite a ajunge în atenția opiniei publice. Și anume:

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, se mai transmite în comunicat.

Persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi, la doza 3, Pfizer sau Moderna

Cu s-a precizat că doza de rapel – doza 3 – se va face numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială, s-a anunțat că ”persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna)”.

Și s-a mai aflat un aspect de interes, de această dată pentru persoanele care au fost inoculate cu vaccinul de la Johnson&Johnson. Și anume că: ”Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.”

226 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger