AcasăCORONAVIRUSS-a aflat! Cum se va implica Armata în campania de vaccinare antiCovid

S-a aflat! Cum se va implica Armata în campania de vaccinare antiCovid

S-a aflat! Cum se va implica Armata în campania de vaccinare antiCovid (sursa foto: Facebook/Nicolae Ciuca)

După ce a fost prezent la ședința pe care președintele Iohannis a convocat-o, luni, pe tema campaniei de vaccinare antiCovid-19, ”problemă de securitate națională”, ministrul Apărării a făcut precizări importante despre principalele atribuţii pe care s-a stabilit că le va avea MApN-ul în această procedură. S-a întâmplat pe fondul anunțului venit din direcția premierului, care a subliniat, referindu-se la campania de vaccinare, că nu va fi obligatorie. 

”Ministerul Apărării Naţionale va fi implicat, cu rol important, în campania naţională de vaccinare anti-COVID-19 şi va asigura, prin structurile de specialitate, condiţiile logistice necesare la nivel național”, a transmis Nicolae Ciucă, luni seară.

Totodată, oficialul aflat în fruntea MApN-ului a subliniat că ”Armata României va avea un rol foarte important, revenindu-i responsabilități, prin structurile de specialitate, pentru a asigura condiţiile logistice necesare desfășurării acestei campanii la nivel național”.

Unde ar urma să fie depozitat vaccinul

Totodată, în mesajul postat pe pagina sa oficială de Facebook, Ciucă a făcut referire și la faptul că Ministerul pe care îl conduce va asigura transportul dozelor de vaccin, după ce acestea vor ajunge în România, dar și faptul că s-au stabilit centre regionale de depozitare.

”Anticipând principalele etape pentru campania de vaccinare anti-COVID-19, au fost identificate soluţii de depozitare în condiții speciale, stabilindu-se ca centrul principal de depozitare pentru dozele de vaccin care necesită condiții de stocare la temperatura de – 80°C să fie Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. La nivel național au fost stabilite șase centre regionale în locația spitalelor militare de urgență de la Timișoara, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța.

MApN va asigura transportul terestru și aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în țară a acestora cât şi preluarea şi transportul la centrele de vaccinare de pe întreg teritoriul României. Totodată, Armata României va sprijini echipele de vaccinare cu resursă umană calificată”, a mai transmis ministrul Apărării.

Totodată, oficialul guvernamental a pus accent pe faptul că Ministerul Apărării va face echipă cu celelalte instituții care vor avea atribuții în această campanie. ”Colaborarea nemijlocită cu celelalte instituții responsabile de elaborarea și implementarea strategiei de vaccinare reprezintă premisele care stau la baza îndeplinirii cu succes a misiunii pe care MAPN și-a asumat-o în cadrul acestui demers național de o importanță strategică pentru România”, a mai precizat Nicolae Ciucă, în mesajul său.

Ce a anunțat președintele după ședința de la Cotriceni

După ședința de luni de la Cotroceni, Klaus Iohannis a făcut referire la campania de vaccinare antiCovid, pentru care se fac pregătiri. ”La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil.

Însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții.

Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluția pandemiei la noi în țară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare.

La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. (…) De eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor.

Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului.

Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, și avem organizată o structură clară, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare.
Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare”, a anunțat, între altele, Klaus Iohannis.

311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger