AcasăCORONAVIRUSRușii spun „niet” vaccinării

Rușii spun „niet” vaccinării

Aproape 10% din populație a fost vaccinată în Rusia, una dintre primele țări care au dezvoltat un vaccin anti-Covid, Sputnik V.

„Procentul persoanelor vaccinate la Moscova este mai mic decât cel al oricărui oraș european. Oamenii mor în continuare, dar nu vor să se vaccineze”, s-a plâns primarul Serghei Sobianin.

Doar 1,3 din cei 12 milioane de locuitori ai capitalei au fost vaccinați, situație suficient de gravă pentru a-l determina pe fostul președinte Dmitri Medvedev să discute pe 19 mai o posibilă campanie de vaccinare obligatorie!

În toată Rusia, cifrele arată un eșec al campaniei de inoculare și o lipsă de încredere a populației. Vladimir Putin a subliniat că „vaccinarea este de o importanță crucială”, însă planul unei imunități colective în toamnă nu mai este realist. Putin și-a primit injecția  la mijlocul lunii aprilie și a declarat că vaccinul Sputnik V este “la fel de eficient ca un Kalașnikov”.

Autoritățile au explicat că majoritatea „problemelor logistice” au fost rezolvate, însă oamenii pur și simplu nu văd rostul vaccinării.

Scepticismul s-a înrăutățit de la începutul campaniei: ponderea rușilor care nu vor să fie vaccinați împotriva coronavirusului a crescut de la 54% în august 2020 la 62% în aprilie 2021, potrivit institutului de sondaj independent Levada Center.

De aemenea,teoriile conspirației și denigrarea vaccinurilor occidentale în mass-media oficială contribuie la o atmosferă de neîncredere generalizată în țară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor