AcasăCORONAVIRUSRusia vrea să fie premianta vaccinului Covid

Rusia vrea să fie premianta vaccinului Covid

Și pentru asta face totul, de la propaganda anti-occidentală și americană, până la atacurile de hacking.

Cercetătorii ruși din cinci institute științifice de conducere și mai multe laboratoare private au cheltuit un efort extraordinar în căutarea unui vaccin contra coronavirusului. Unii s-au injectat cu doze experimentale. Au muncit weekend-uri și sărbători. În prezent, Rusia propune opt vaccinuri experimentale Organizației Mondiale a Sănătății, ca tratamente potențiale sau profilactice pentru COVID-19. Dar nu e suficient pentru propagandiști, ei vor ca Rusia să pună mâna prima pe un vaccin,cu orice preț.

“Urșii” Kremlinului adulmecă prin laboratoare

Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a acuzat autoritățile rusești de a atribui un grup de hackeri – cunoscut sub numele de APT29 (Cozy Bear) – să vizeze cercetările COVID-19 la unele dintre cele mai de succes companii și universități din alte națiuni. Reprezentanții  centrului de cibersecuritate al Regatului Unit, NCSC, au declarat că sunt „aproape siguri” că hackerii care lucrează pentru serviciile de informații ruse s-au bazat pe cercetarea vaccinului britanic.

„Grupul APT29 este cunoscut ca fiind foarte activ”, spune Irina Borogan, care a scris cartea “The Red Web”, despre politici cibernetice rusești. “Hackerii căuta să discrediteze cercetările din Occident, vor să găsească ceva care nu merge bine la companiile producătoare de vaccinuri. Ei pescuiesc în jurul informațiilor care mai târziu ar putea fi folosite în scopuri de propagandă, de exemplu pentru a susține că o companie occidentală nu a cercetat un vaccin, ci o armă biologică” , precizat autoarea pentru DailyBeast.

Atacurile Cozy Bear împotriva guvernelor și politicienilor străini sunt cunoscute din 2016, anul alegerilor prezidențiale din SUA, folosind o schipă de cyberspy, cunoscută sub numele de APT28, spun oficialii americani. Roman Dobrokhotov, redactor la Insider,  vorbește de grupurile de hackeri asociate statului  rus care atacă e-mail-urile Angelei Merkel și lui Emmanuel Macron.

Din victorie în victorie: nomenclaturiștii și oligarhii, serviți primii

Acuzațiile de hacking au loc pe fondul unei presiuni interne extraordinare pentru ca Rusia să producă primul vaccin COVID. Ș tirile din presa pro-Kremlin proclamă că țara se desfășoară în cursa internațională de cercetare și va avea un vaccin până la toamnă. Pentru Rusia, un vaccin nu se referă doar la vieți salvate sau bani câștigați, ci și o chestiune de mândrie națională – o victorie similară cu medaliile la Jocurile Olimpice sau realizările descoperite în cursa armelor sovietice cu Occidentul. Agenția Sputnik s-a grăbit să anunțe duminică că „Rusia a terminat studiile primului vaccin din lume”.

Luni, Bloomberg a raportat că “elita rusă” a primit vaccinul experimental împotriva Covid-19. Elita înseamnă directori ai companiilor, precum gigantul din aluminiu United Co. Rusal,magnati miliardari și oficiali guvernamentali. Prostimea mai stă o tură. Vaccinul dezvoltat de Institutul Gamayela din Moscova este  finanțat de fondul rusesc de investiții directe și susținut de Ministerul Apărării. Însă savanții din Rusia nu s-au înhămat în hora propagandei. “Oamenii pot crea vaccinul rapid, dar nu există nicio garanție că va funcționa eficient. Acesta este un proces lung care ar putea dura de la un an și jumătate la trei ani „, a spus Igor Nikonorov,  cercetător principal la Institutul de gripă din Sankt Petersburg.

Fondatorul Centrului Genetico din Moscova, Artur Isaiev, consideră că “adevăratul câștigător va fi inventatorul unui vaccin care va oferi oamenilor imunitate pe termen lung, nu primul care va lucra pe termen scurt”, iar problema este că “Rusia nu are la fel de multă experiență în băncile de date și în gestionarea adecvată”. Și niciun hacker nu poate fura astfel de lucruri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari

1 COMENTARIU

  1. Aia ca furi formula de vaccin o furi pt tine ca dacă nu obtii certificatele doar sa le faci pe NV la organele de partid ca altfel cine se încumetă? Cum au fost expulzati consulii chinezi din Sua pe acelasi motiv, e copilaresc. Părerea mea ca englezii de la Oxford sunt cel mai aproape de avizare. Chestie de saptamani. Ce dracu sa firi lumea moare. Adu-ți aportul .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger